Румен Радев: Не съм черноглед. Розовите очила обаче трябва да се свалят

28 януари 2020 10:01

©
8625 33

Президентът Румен Радев  направи отчет по повод третата годишнина от встъпването си в длъжност.

"Няма да превръщам този отчет в самореклама", обяви държавният глава и добави: "Оценката се дава от обществото и в днешната тревожна и променлива действителност по-важно е институциите да бъдат предвидими и с ясни приоритети", каза още държавният глава.

Президентската институция все по-уверено задава политическия дневен ред, заяви Радев и като пример посочи изборното законодателство. Държавният глава добави, че парламентът за пръв път е започнал да разглежда промени в изборното законодателство, когато трябва.

 

Румен Радев: Аз не се състезавам с никого

 

"Допуснахме опорочаване на изборния процес и срастване на партия с държава", каза той и се обяви за 100-процентово въвеждане на машинно гласуване и декларира, че ще продължи дебата за промени в Конституцията, свързани със съдебната власт и с баланса на властите.

"Ще продължа да посочвам институции решения, които генерират условия за корупция", добави той и обеща да съдейства КПКОНПИ да се превърне в ефективен орган.

 

Сотир Цацаров е новият председател на КПКОНПИ, следобед подава оставка като главен прокурор

 

"В тази трета година ние продължихме нашата отговорна мисия с последователност. Президентската институция продължи да отстоява правовата държава и интересите на гражданите, да задава дневния ред по важни обществени теми, да стимулира дебата между институциите и гражданите, да обединява около обществено значими каузи, да работи за модерното развитие на България, да отстоява българския интерес", коментира Радев.
„Поддържах активен диалог с гражданите и институциите, използвайки конституционното си правомощие“, напомни той.

"Наложих седем вета на закони", информира държавният глава.

Румен РадевРумен Радев Румен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на подчерта в отчета си и разговорите, които е имал с президента на Русия Владимир Путин. По думите му по време на тях ясно е било изяснено понятието взаимна изгода.

 

Радев към Путин: България е член на ЕС и НАТО, но това не изключва развитието на интензивни отношения с Русия

 

Той заяви още, че приоритетите на президента не са самоцел, а са нужни заради функциите на страната. "Ще продължавам да работя за върховенство на закона, разделение на властите, права на гражданите, свобода на собствеността", зааяви Радев. Днес по - често се задават въпроси от типа - защо България продължава да бъде на последно място по качество на живот в ЕС, защо колабират цели системи, защо се унищожава българската природа, защо живеем от криза в криза, защо България продължава да се топи, а много наши сънародници продължават да напускат страната, напомни той и поиска промяна на средата.

„Мой основен приоритет ще продължава да бъде отстояването на правовата държава“, каза Румен РадевРумен Радев Румен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на и поясни, че ще положи усилия в няколко важни направления.

Държавният глава напомни кой е критерият за успеха на България.

 

Румен Радев: В България предстои да се налеят огромни средства във водния сектор

 

„Миналата година в отчета си посочих, че България не успява да развие най- големият си потенциал – хората. Мерките не са адекватни. Ако Перник е провалът във водния сектор, то резултатът от миналогодишния тест „Пиза“ има същият резултат за образованието ни. Последствията ще се понасят в бъдеще“, каза Румен РадевРумен Радев Румен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на.

"Във външната политика ще продължа да се ръководя от заложените в Конституцията цели. Ще продължа да работя за привличането на чуждестранни инвестиции. Разбира се, за защита на правата на българските общности зад граница и тяхното духовно приобщаване към Родината. Това са все приоритети в рамките на моите конституционни правомощия“, уточни президентът.

Той отчете, че президентът не разполага с преки инструменти, за да реализира политики в социално-икономическата сфера. „Те са обект на управленската програма на правителството. Но има редица тревожни въпроси, които налагат дебат и консолидиране на усилията. Адекватни ли сме срещу демографската катастрофа? Основен риск за бъдещето на страната и имаме ли амбицията да преодолеем негативния демографски тренд и то не просто с програми за повишаване на раждаемост и намаляване на смъртност, а с цялостна всеобхватна политика, която да дава перспектива за развитието на страната, така че младите хора да остават в нея. Имаме ли амбиция да развиваме конкуретноспособност", попита Радев.

Върховният главнокомандващ попита дали имаме амбицията да мобилизираме наличните ресурси и европейски програми за активиране на научния капитал на нацията и таланта на младите българи. „Така че България да се развие като център, в който да се развиват нови технологии и иновации. Това е критерият за успешната страна на бъдещето или ще се превърнем в страна, изоставаща страна, вносител на техонологии и клиент на технологии. Постигаме ли баланс между инвестициите в инфраструктура и в човешки капитал“, попита още държавният глава.

„Сега пак ще се каже, че президентът е черноглед и песимист. Напротив, аз имам високи амбиции за България. Ние можем и трябва да превърнем България в нормална демократична държава“, заяви още президентът и добави, че вярва, че пътят към успеха започва със свалянето на розовите очила.

"Очаквам КС да се ръководи от принципите, заложени в Конституцията", коментира държавният глава питането на главния прокурор Иван Гешев за имунитета му. "Оставям на вас да прецените защо точно в този момент главният прокурор внася искане в КС", каза Радев.

Президентът обясни, че неговият мотив за конституционни промени не е насочен срещу Прокуратурата. Във всеки момент очаквам Конституционния съд, който откри дело, да се ръководи от заложените в създаването на Конституцията принципи и ще следя за хода на това дело“, каза още Радев.

„От главния прокурор очаквам старание и в реалната борба с корупцията там, където тя има най-голяма хранителна среда. Много ясно заявих и при встъпването на длъжност на новия главен прокурор, че неговата основна задача е да убеди обществото, че брани закона и обществения интерес, а не управляващите, не определени бизнесмени. Заявил съм, че ще имам среща с всички институции“, каза още Румен РадевРумен Радев Румен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на и допълни, че му предстои конструктивен диалог с главния прокурор.

Припомняме ви, че вчера 27 януари главният прокурор Иван Гешев изпрати искане до Конституционния съд (КС) за имунитета на държавния глава. Почти веднага след това от Конституционния съд излязоха със съобщение - че образуват дело по въпроса. Съдът ще трябва да тълкува разпоредбата на чл. 103 от Конституцията на Република България. Питанията на Гешев са по две точки: кога прокуратурата може да образува досъдебно производство срещу президента, въпреки имунитета, който му е определен по закон, и какво следва да прави после с това разследване. Друг въпрос на Гешев е какво точно се има предвид под дефиницията „държавна измяна“, която пък е основание за импийчмънт на държавния глава. Докладчик по делото е съдия Мариана Карагьозова-Финкова.

 

Иван Гешев иска от КС тълкуване на член от Конституцията във връзка с имунитета на държавния глава и вицепрезидента

 

На пресконференцията стана ясно, че президентът на Русия Владимир Путин е поканил държавният ни глава Румен РадевРумен Радев Румен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на на военния парад в Москва на 9 май. Президентът обаче поясни, че още не му е отговорил дали ще присъства.

 

Десислава Станева
8625 33

Свързани новини

Коментари 33

Добави коментар
Независим ли е?

2020.01.28 | 15:26

32

Да, независим, защото от него нищо не зависи! Една камуфлажна фигура. С нищо не допринася за България, но сее разединение сред хората! Тясно свързан с една партия и една чужда държава! В този смисъл е крайно и престъпно зависим!

мнение

2020.01.28 | 15:31

33

Повечето хора вече не се дразнят от полюсното му поведение, което има антидържавен характер. Просто не му обръщат внимание, защото поста му е без никакви правомощия! Г-н Румбата ветото! Ха, ха , ха!

Интересно

2020.01.28 | 15:13

30

Интересно какво е направил г-н Румен Радев за България и народа през тези изминали години !!!!!!!!!!!!

2020.01.28 | 15:23

31

ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО

2020.01.28 | 14:50

29

РОЗОВИТЕ ОЧИЛА КОГАТО ГИ СВАЛИМ ЦЯЛОТО БКП ЩЕ ПАДНЕ

Геш

2020.01.28 | 14:21

28

Май си объркал водката с белина... или антифриз.

Анонимен

2020.01.28 | 10:47

11

Единственият достоен човек на политическата сцена на тази жалка държавица. Да се надяваме че ще доведе до промяна към по-добро.

2020.01.28 | 13:38

27

я пак

Валери Иванов

2020.01.28 | 12:35

20

Браво.Няма да позволяваш да натискат народа.Русия е пътя.

2020.01.28 | 13:36

26

хващайте се за ръце ииии дасвидание

Хващай го

2020.01.28 | 12:38

22

Хващай го тогава! Чамодан, вокзал Сибир!

2020.01.28 | 12:53

23

Популист ли е,или обединител?

2020.01.28 | 13:08

25

Най лесно ставаш пуполярен като критикуваш,поне при нас е така.

2020.01.28 | 12:59

24

Някой ден и на тоя цървул ще му изкарат кирливите ризи споко

МС Кауня

2020.01.28 | 12:36

21

Шофьора на самолет пак чете речи написани от Руското посолство!

2020.01.28 | 12:08

19

Лицемер грозен

Добави коментар

Водещи новини