Бойко Борисов: Дружбата ни с Русия трябва да е прагматична

Булфото
share

Дружбата ни с Русия трябва да бъде прагматична, на базата на сметките.

Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти по повод прекратения проект за строежа на АЕЦ "Белене".

По думите му, руснаците много преди нас са влезли в капитализма и действат изключително прагматично, когато става въпрос за цена. "Например Германия купува газа от Русия за 330 долара, ние за 600 долара, надявам се на преговорите, които ще проведем, да намалим тази цена, за да може отново да говорим за българо-руски приятелски отношения. Надявам се президентът Путин след нашия разговор да направи необходимото, компаниите в Русия да направят това, което са направили за германците. Нищо повече не искаме. Всяка година 1.2 млрд. лв. излизат от България, толкова плащаме за газа. Когато говорим за цената на газа и за това колко е ефективен един газопровод, трябва да се има предвид и какво дава всеки българин за тези проекти. Ако бяхме построили по начин, по който беше конструиран проектът „Белене”, той минава над 20 млрд. лв.", добави Борисов.

"Самите руснаци много пъти са казвали, че струва 6 млрд. евро, това са 12 млрд. лева, ако се вземат на кредит тъй като ние нямаме тези пари, 10% лихва, това са 1,2 млрд. лв. лихва на година, като се сумира за 6-7 години строителство на съответните блокове, отиват над 20 млрд. лв. и 1 млрд. за електропреносна система – 21 млрд. лв., кажете откъде да ги вземем? А, всички рискове са за България. Аз лично не мога да поема такъв ангажимент", подчерта премиерът.

"След като не можахме, заедно с президента Путин търсихме голям стратегически инвеститор, той се съгласи, че е по-добре да го вземем, да го доплатим, да отидем на „АЕЦ Козлодуй”, където и без това са 5-ти и 6-ти руски реактори, до тях слагаме 7-ми и 2+, и с това приключваме тази тема. Ние и сега изнасяме ток, защото освен това имаме вече огромни мощности възобновяеми източници – соларни паркове, ветропаркове, водни централи, биомасата става изключително важна”, каза още Бойко Борисов.

Водещи новини

Още новини