Депутатите няма да изслушват Борисов за АЕЦ „Белене” и АЕЦ "Козлодуй"

share

Депутатите отхвърлиха предложение на депутата от Парламентарната група на Коалиция за България Ангел Найденов за изслушване на премиера Бойко Борисов за позиция по АЕЦ „Белене” и потенциален седми реактор в АЕЦ „Козлодуй”.

От общо гласували 126 народни представители, „за” дадоха своя вот 39, против” – 24, „въздържал се” – 63. Преди предложението да бъде отхвърлено, народният представител от ПГ на Коалиция за България Румен Овчаров заяви: „Нашето предложение не е свързано с изтичащия срок. Има поне четири решения на правителството в различни състави, които са взели решение за това изграждане. Искаме да разберем - каква е причината, поради която цената на проекта „Белене” се увеличи, защо уж по един спрян проект, правителството продължава да плаща – 350 милиона за тези две години? Какво се е случило с работата на консултанта, защо се крият резултатите от неговата работа? По-добре ужасен край, отколкото ужас безкрай”.

Депутатът от ПГ на Коалиция за България Румен Петков заяви от парламентарната трибуна, че министър-председателят Бойко Борисов трябва да бъде изслушан по три причини.

„Две години и половина поставяме под съмнение енергийната сигурност на България в перспектива, проектът се оскъпява. Втората причина е, че и парламентът, и обществото се нуждаят от достатъчно ясно аргументи за дейността на консултанта, причините за забавяне. Който работи срещу проекта „Белене” и го възпрепятства, по същество обслужва интересите на Русия и Румъния”, посочи Румен Петков.

Водещи новини

Още новини