МВнР: Русия обяви за персона нон грата български дипломат

МВнР
share

Посланикът на Република България в Руската федерация Атанас Кръстин бе извикан днес в Министерството на външните работи в Москва, където му бе връчена нота, съобщиха от пресцентъра на Министерство на външните работи. 

С нея, позовавайки се на принципа на реципрочността, Министерството на външните работи на Руската федерация обявява за персона нон грата български дипломат от посолството ни в Москва. Българският дипломат е с ранг, равностоен на ранга на руския дипломат в София, който бе обявен за персона нон грата в края на октомври 2019 г.

Българският дипломат ще напусне Руската федерация в указания в нотата 24-часов срок.

Русия заплаши с ответни мерки след изгонването на руски дипломат от България

Припомняме, че на 29.10. 2019 година в МВнР бе проведена среща с посланика на Руската федерация относно руски дипломат, акредитиран в България, за действията на когото бе сезирана от Прокуратурата на Република България и от ДАНС. От българска страна бе отправено устно искане руските институции да отзоват своя служител в рамките на 72 часа.

След като от руското посолство ни уведоми, че въпросният дипломат не е напуснал територията на страната, руският посланик бе поканен на среща  в МВнР.

Връчена му бе нота, с която се поставя срок от 24 часа руският дипломат да напусне България, съобщиха тогава от пресцентъра на Външното ведомство.

 

Водещи новини

Още новини