Цветан Цветанов се срещна с конгресмен Робърт Питинджър

ЕАЦС
share

В рамките на посещението си във Вашингтон, председателят на Управителния съвет на ЕАЦС Цветан Цветанов се срещна с конгресмен Робърт Питинджър от Северна Каролина, основател и организатор на Парламентарния форум за разузнаване и сигурност (Parliamentary Intelligence-Security Forum). Форумът е създаден през 2014г. с цел установяване на професионални контакти между парламентаристи от американския Конгрес, европейските национални парламенти и представители от неправителствения сектор с профил сигурност. По време на годишните срещи във Вашингтон и различни европейски държави се разглеждат въпроси от областта на сигурността и разузнаването.

Цветанов представи дейността на основания от него Евро-атлантическия център за сигурност, като изведе част от основните сфери на интерес – асиметрични заплахи за сигурността на Република България и държавите от региона, геополитическите процеси на Балканите и в Близкия Изток, енергийните проекти като средство за влияние и въздействие върху държавите от региона. Конгресмен Питинджър изрази задоволство, че такъв убеден евроатлантик като Цветанов е създал платформа, която ще даде възможност на отделни личности и организации от региона да изразяват своите убеждения и виждания. Беше отправена покана към Цветанов за участие в предстоящи сесии на Парламентарния форум за разузнаване и сигурност. Двамата се съгласиха, че новите предизвикателства пред света са въпроси, свързани с дигиталните технологии и тяхната уязвимост – 5G мрежите, изкуствения интелект, блокчейн и големите бази данни.

Цветанов и Питинджър разговаряха и по конкретни аспекти на заплахите пред Европа и САЩ, обсъждайки широк кръг от въпроси. Изразено бе общото виждане, че посредством по-тясна европейска и атлантическа интеграция страните от региона на Балканите ще могат да отговорят на заплахите, пред които са изправени. Допълнително бяха обсъдени възможностите за провеждане в Югоизточна Европа на регионален форум по сигурност по подобие на Вашингтонския форум, основан от конгресмен Питинджър преди пет години.

Водещи новини

Още новини