България и Турция апелират за незабавно спиране на кръвопролитията в Сирия

share

България и Турция подкрепят стремежа на арабските народи към свобода и демокрация. Фундаменталните човешки права, свобода, справедливост, демокрация и достойнство са универсални човешки ценности, които всички членове на международната общност имат като първостепенно задължение и отговорност да защитават.

Това се казва в съвместно изявление на Николай Младенов и неговия турски колега Мехмет Давутоглу. Двамата министри се срещнаха в рамките на провеждащото се днес в Анкара общо заседание на българското и турското правителства.

Двете страни апелират към международни усилия за незабавно спиране на кръвопролитията в Сирия и за диалог и преход към демокрация в арабската страна. В този смисъл, значима ще бъде и предстоящата среща на групата „Приятели на Сирия”, която ще се проведе в Истанбул.

Двете съседни страни ще си сътрудничат тясно в рамките на НАТО, изграждането на противоракетна отбрана, чиято цел е да гарантира сигурността на всички държави от Алианса и операцията в Афганистан. България и Турция приветстват напредъка на Босна и Херцеговина в процеса на европейска и евроатлантическа интеграция на страната и напълно подкрепят новото правителство в Сараево в осъществяването на необходимите реформи.

Водещи новини

Още новини