Радев потвърди подкрепата на България за решение на близкоизточния конфликт на принципа за две независими държави

Пресцентър Президентство
share

България подкрепя напълно намирането на решение на близкоизточния конфликт на основата на принципа за две независими държави, живеещи в сигурност и мир. Това заяви президентът Румен Радев, който снощи се срещна в Ню Йорк с палестинския си колега Махмуд Абас, предаде прессекретариатът на българския държавен глава.

Българският държавен глава е на посещение в САЩ, където ръководи делегацията ни за участие в 74-ата редовна сесия на Общото събрание на ООН. Двамата президенти обсъдиха средата на сигурност в региона на Близкия изток и ролята на Европейския съюз за намиране на дългосрочно и устойчиво решение на Близкоизточния мирен процес.

По думите на Румен Радев, несигурността в региона на Близкия изток, дори и след разгрома на т. нар. "Ислямска държава", продължава да бъде фактор, който рефлектира и върху Европейския съюз. Българският държавен глава подчерта, че България е готова за по-активно партньорство с Палестина в борбата с тероризма.

Създаване на възможност за кандидатстване на палестински граждани за издаване на български визи в Рамала и задълбочаването на двустранните икономически и търговски отношения също бяха обсъдени по време на срещата.

Водещи новини

Още новини