Плевнелиев: Има вакуум между университетите и бизнеса

Булфото
share

Университетите, младите хора гъмжат от идеи и тези идеи трябва да намерят своята реализация в България.

Това каза президентът Росен Плевнелиев при откриването на инициативата "Мениджър за един ден 2012".

По думите му, това, че над 150 000 млади хора са участвали в инициативата досега, доказва, че в България не само младите хора, но и мениджърите и политиците търсят начин и могат да бъдат полезни. "И като мениджър, и като министър, и като президент участвах и имам намерение да участвам в тази инициатива. Радвам се, че за първи път ще имаме и "президент за един ден". По този начин институцията се отваря и показваме, че и президентството работи за каузата, а тя е, че младите хора могат да бъдат мениджъри, могат да бъдат политици, могат да бъдат президенти”, посочи държавният глава.

Според него университетите трябва да се отворят за бизнеса. "Младите хора са бъдещите предприемачи. Предприемачеството е нещо вдъхновяващо. Да, има риск, но в живота не успяват тези, които не поемат риск. Сблъскваме се с един съществен вакуум в отношенията между бизнеса и университетите. Мнозинството студенти напускат университетите, без да имат нито един час практика, без какъвто и да е досег с реалния сектор. Не може да има успешна компания, която да не е отворила вратите си за младите, образованите, иновативните. Няма как да е успешна една компания, която да не използва достиженията на науката и съвременните технологии. Но също така няма и успешен университет, който не работи в тесни връзки с бизнеса и с центрове за кариерно развитие”, подчерта президентът.

"Младите хора търсят всяка възможност за реализация. Всяка велика компания е започнала с една добра идея, която е намерила подходяща идея. Университетите, младите хора гъмжат от идеи и тези идеи трябва да намерят своята реализация в България. Основна е и ролята на държавата. Успехът се постига с много труд и постоянство", каза още Росен Плевнелиев.

В рамките на инициативата, организирана от Junior Achievement Bulgaria, петима младежи ще имат един пълен работен ден в президентската администрация и ще се запознаят отблизо с работата на държавния глава и на неговия екип.

Водещи новини

Още новини