Делян Добрев: Близките ми изказаха съболезнования, не поздравления

share

Бързо се става министър. Това заяви новоназначеният министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в студиото на „Карбовски : Директно” по Нова телевизия.

Вярно е, че исках да си тръгна заедно с подалия оставка министър на икономиката Трайчо Трайков, обясни още Добрев. По думите му премиерът Бойко Борисов му казал, че в последните 10 месеца се справял много добре, много бързо навлязъл в материята. „Аз приех, осъзнавайки, че това е една огромна отговорност. Близките ми хора ми изказаха съболезнования, а не поздравления”, каза още Добрев. На въпрос къде е сбъркал Трайков, Добрев не пожела да коментира мотивите. „Не знам кой уволнява. Като ме уволнят, ще ви кажа как става това”, каза Добрев в отговор на въпрос кой и защо уволни Трайчо Трайков.

Все още нямам екип. Промени в министерството със сигурност ще има, но първо трябва да говоря с премиера Борисов, защото зам.-министрите ги назначава той”, обясни Добрев. „Винаги съм защитавал мнението, което имам, но ще убеждавам премиера в правотата на своето мислене”, каза още новият министър на икономиката.

Карбовски попита новия министър дали ще направи ревизия на свършеното от Трайков. На въпроса наследникът му отговори: „Не, не смятам, че е нужно. Ревизия се прави на търговско дружество”, обясни Добрев и каза, че се чули с Трайков, с когото са работили много добре, и той му пожелал успех.

Помолен да коментира темата за шистовия газ, министърът каза: “Приехме мораториум, защото докато вървяха преговорите с “Шеврон”, не успяхме да обясним на хората какво представлява шистовия газ и дали е опасен добивът му. Страхът надделя, но волята на политиците е да изпълняват волята на хората. Сега, налагайки този мораториум, имаме достатъчно време да анализираме много добре какво е това нещо шистов газ. Хубаво е, че тази тема ще бъде разгледана наново. Ако се окаже, че рискът за околната среда може да бъде контролиран, а ползата за икономиката ще е значителна, може да се преразгледа решението. Сигурен съм, че колегите в Народното събрание ще вземат най-правилното решение, което няма да застрашава околната среда”, бе категоричен Делян Добрев.

Той смята, че шистовият газ може да реши много проблеми в енергетиката ни и ще бъде силен стимул за икономиката ни. Но признава, че не познава достатъчно добре рисковете от добива на шистов газ. “Имаме оплакване от фирми, които добиват конвенционален газ у нас, че текстове в мораториума им пречат за нормалния добив. Ние не бива да пречим на добива на конвенционален газ”, заяви новият енергиен министър и добави: “С газа е свързана както цената на електроенергията, така и цената на парното”.

Запитан ще е се стреми ли като министър към енергийна независимост от Русия, Делян Добрев отговори: “В преговорите за новия договор с “Газпром” МИЕТ има своите становища. Едно от тях е България да не бъде дългосрочно обвързана с доставката на руски газ, а да има гъвкавост - когато след 5 години дойдат нови залежи от Каспийския регион, те да могат да заменят руския. Цената на газа да не се определя само от петролните деривати”, добави министърът.

Помолен да коментира информацията, че у нас има картел върху цените на горивата, Добрев каза: “Ако е вярно, че има картелно споразумение, тогава най-вероятно ще се окаже, че цените не се определят от пазарните механизми и Комисията за защита на конкуренцията трябва да накаже със солени глоби онези, които влизат в нарушение”.

Министърът бе запитан как ще коментира информацията, че Йордан Георгиев, шефът на Български енергиен холдинг (БЕХ) – няма българско гражданство, а австрийско. “Това гражданство в случая е по документи. Той е българин и е прекарал голяма част от живота си в България. За този пост трябва експерт, който да умее да управлява големите пари”, каза новият енергиен министър.

Водещи новини

Още новини