БСП внесе закон за премахване на съкратеното съдебно производство при тежки престъпления

Novini.bg
share

През лятото се случиха някои изключително тежки престъпления, едното от които приключи със смъртта на дете. Чувството за безнаказаност и за несправедливост у хората е огромно. Това каза пред журналисти председателят на БСП Корнелия Нинова, предаде репортер на Novini.bg

Много политици и почти всички партии през лятото говорихме по този случай, наддаваше се за наказания, но това останаха само думи, без реални действия. Смятаме, че е време да спрем само с говоренето и да присъпим към конкретни мерки. Ето защо вчера подписахме и внесохме закон, в който предлагаме да няма съкратено производство, да няма намаляване на присъдата от доживотна без право на замяна в случай на престъпления, които водят до тежки телесни повреди или смърт, обяви Нинова.

Апелирам към колегите от другите парламентарни групи и лидери на партии – утре започваме работа, нека това да е един от първите закони, които да гледаме. Много е важна спешността на този закон, заради справедливостта и наказанието на такива хора, но е много важно, ако го приемем по-бързо, той да може да се приложи за случаите в Сотиря, за да не стане като случая с убийството на журналистката в Русе, където вече е късно, тъй като имаме присъда при съкратено съдебно произоводство. Затова нястоваме за бързо гледане, бързо приемане на две четени, ако трябва и със съкратени срокове между първо и второ четене, зада може да влезе в сила законът и да се приложи за тези случаи, каза още лидерът на БСП.

Водещи новини

Още новини