Иван Костов: Ценовият шок се дължи на монополите

Булфото
share

Според лидера на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов шокът в цените се дължи на господстващо положение на фирми.

Това той заяви в отговор на въпрос на пресконференция в Благоевград, където днес бе по покана на Американския университет в България за първата лекция на учредения във висшето училище студентски клуб за политически науки.

"Шокът на цените се дължи, според нашия анализ, на злоупотреба с господстващо положение на фирми, които по веригата са заели това положение и са започнали да злоупотребяват през последните три години, като са блокирали възможността за конкурентен внос, който да конкурира техните монополни цени и по този начин пазарът е монополизиран, разделен", коментира лидерът на ДСБ. Това според него се отнася до цели сектори на производството, особено за неща, които хората не могат да спрат да купуват.

"Това не са секторите примерно за отдих, за спорт и т. н., каза Костов, а се отнася за хляб, яйца, олио, захар, горива, отопление, електричество, вода. Това, което е длъжен да направи кабинетът, ГЕРБ, е да скъса своята връзка с монополистите и да принуди органите, чието предназначение е да защитават конкуренцията, да си свършат работа", добави Костов. Той счита, че Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за регулиране на съобщенията, ДКЕВР са организации, които не си вършат работата, за която са предназначени.

Иван Костов каза още, че и последната, най-гореща тема - тази с лекарствата, е със същия произход и напълно идентична, както останалите. "Има много основания да бъде подкрепена временна анкетна комисия, специално за злоупотребите с лекарствата и с огромния преразход на средства и ние сме подкрепили и искаме да има такава анкетна комисия", отбеляза той.

Лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция посочи, че ключова теза в неговата лекция пред студентите от Американския университет днес е именно за това - дали е постигнал преходът целите в сферата на икономическото развитие, какви са икономически измерения на прехода. "Аз засягам именно тази тема. Защото у нас не е изградена конкурентна пазарна икономика, нямаме такава. Имаше момент, в който изглеждаше, че ще бъде изградена, но в момента такава не съществува", коментира още той.

Водещи новини

Още новини