МС отпуска милиони за нова църква, метро и път до уникален археологически обект

Novini.bg
share

Във Варна построихме, вече е на финала, една разкошна катедрала. Такава не знам дали е строена. Това каза премиерът Бойко Борисов в началото на днешното правителствено заседание, като съобщи, че за храма ще бъдат отпуснати 500 000 лева, за да бъде довършено строителството, както е обещал, предаде репортер на Novini.bg

Премиерът съобщи още, че на Столична община ще бъдат отпуснати 15 млн. лева за доставка и модернизация на метровлаковете.

За община Габрово – 4 млн., тъй като видяхте - тунели, естакади, мостовее, огромни строежи, но тази тежка техника минава през селата и чупи пътущата, а хората не са длъжни да търпят несгоди. Затова отпускаме тези пари - да се отремонтира всичко, което е развалено вследствие на големите строежи там, заяви Борисов.

1,4 млн. лева ще бъдат отпуснати и на община Петрич. Между Рупите и може би един най-големите археологически обекти с историческа стойност – Херкалея Синтика – един град, който всички в Гърция, в Македония, в Сърбия, в България са знаели, че съществува в записки, в това, което е останало от вековете, обаче го няма. И точно под тази могила, на малко повече от километър от църквата на баба Ванга огромно количество туристи отиват, а пътят е черен. Така че да направим за двете места един добър път. На 9 км от магистралата хората имат възможност да отидат и да видят изключителни находки, посочи премиерът.

Той разпореди на регионалния министър Петя Аврамова да започне незабавно строителството на продължението на Южната дъга на Околовръстния път. Ветото на президента беше отхвърлено, така че започвате да строите по-най-бързия начин. От "Младост" до "Тракия" тази страховита тапа трябва да се развързва незабавно. И както сме говорили – Околовръстното на Пловдив, на Пазарджик, по "Хемус", Северна България, Монтана-Видин, Ботевград-Мездра. Имате пълен картбланш тези обекти да тръгнат веднага, заяви министър-председателят.

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, кметовете на Варна и на Петрич Иван Портних и Димитър Бръчков благодариха пред журналисти в Министерски съвет (МС) на премиера и на правителството за отпуснатите средства. Митрополит Йоан посочи, че в духовно отношение отпуснатите средства ще имат отблясъка си за десетилетията напред и изтъкна, че един построен храм е нова небесна врата, нов дом за молитва. Митрополит Йоан благодари и на кмета на Варна за последователната подкрепа, като изтъкна, че вече шеста година помощта от страна на общината е в размер на 1,4 млн. лева. Кметът на Петрич посочи, че с днешното решение на МС ще се реши един дългогодишен проблем. Парите са за асфалтиране на пътя до античния град Хераклея Синтика. Един такъв път е добавена стойност за икономическото, културно и имиджовото развитие на района и на България, добави Бръчков. Той напомни, че античният град е разположен на площ от над 10 квадратни километра и каза, че разкопките и подобряването на инфраструктурата ще продължат.
 

 

Водещи новини

Още новини