Атанас Мерджанов: Три години Нинова управляваше тази партия хаотично

Кадър: Нова телевизия
share

Никой не може да бъде доволен, още повече че става въпрос за поредна загуба на партията, а очакванията бяха за победа. Нещо повече, беше отправена дори заявка за предсрочни парламентарни избори. Така че нещата са доста тревожни за нас, социалистите. Това сподели в ефира на Нова телевизия членът на Националния съвет на БСП Атанас Мерджанов по повод подадената днес оставка на Корнелия Нинова.

,,Истината е, че съзираме известна уловка в действията на Корнелия Нинова, тъй като тя предложи да влезе точка, свързана с правилата за прекия избор на председател, което е в остро противоречие на устава. А уставът е категоричен – при подадена оставка мястото на председателя на партията трябва да бъде заето от неговия заместник-председател. Нинова обаче не беше достатъчно коректна да заяви пред нас кой я наследява временно, т.е. засега никой не е определен за заместник-председател. Оставката е само констатирана'', разкри Мерджанов и попита дали Нинова подава оставка, за да остане, или поема политическа отговорност.

,,Корнелия Нинова е председател вече три години и през това време ние имаме несъгласие с метода, по който управлява партията, при нея има хаотични действия. Вместо да консолидира партията, тя внасяше редица разделителни линии. При толкова тежки скандали при управляващото мнозинство ние се натъкваме на поредната загуба. Оттук-нататък Конгреса трябва да заседава много мъдро, за да вземе правилното решение. За момента очевидно не можем да бъдем припознати като алтернатива'', заяви още той и допълни, че на този етап не възнамерява да се кандидатира за председател на партията.

,,БСП е преди всичко демократична партия, която се ръководи от демократичните традиции. Ето защо искаме да върнем именно това – председателят да бъде избиран от Конгреса'', посочи той.

,,Партията се самозатвори. Непростимо е доскорошни наши партньори да отиват в сродни коалиции като АБВ. Трябва да следваме такава политическа линия, която да събира, а не да разделя'', завърши Атанас Мерджанов.

Водещи новини

Още новини