Боил Банов връчи на културни дейци от цялата страна отличия по повод 24 май

Булфото
share

Министърът на културата Боил Банов връчи на културни дейци от цялата страна отличия по повод 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

С най-високата министерска награда - "Златен век" - огърлие, за изключителен принос в развитието и популяризирането на българската култура и изкуство бяха отличени композиторът Стефан Димитров, изкуствоведът и директор на Софийската градска художествена галерия Аделина Филева, актьорът Досьо Досев, балетистът доц. Бисер Деянов и художникът и карикатурист Анри Кулев.

Звезда "Златен век" за значим принос в сферата на културата получиха актрисата Мая Новоселска, хореографът Любчо Василев, виолистът Валентин Геров, председателят на настоятелството на читалище "Добри Войников 1856" в Шумен Николай Николов и кинооператорът Христо Тотев.

Десетки културни дейци от цялата страна получиха отличията златен и сребърен почетен знак "Печат на Цар Симеон Велики", грамоти за принос в развитието на българската култура и за творчески постижения. Сред тях е и 11-годишният пианист Ивайло Василев, който получи грамота за творчески постижения.

Министър Банов посочи, че няма по-голяма чест за него от това да сподели с изтъкнати дейци на културата и изкуствата същността и традициите на 24 май. Той отбеляза, че в министерството се стремят да почитат всички - както големите, така и малките региони. Следим какво се случва дори и в най-малките населени места и за нас това е въпрос на чест, гордеем се с тази политика, допълни той.

Водещи новини

Още новини