Политически анализатор: Румен Радев не е играч на политическия терен, а зрител

Нова телевизия
share

Оставката на земеделския министър Румен Порожанов показва, че той не желае да носи повече негативи на правителството. Добър министър, добър експерт, но така се прави, каза в предаването "Плюс-минус" по Нова телевизия политическият анализатор Георги Харизанов.

Той коментира, че за него е загадка защо зам.-директорът на фонд "Земеделие" Иванка Багдатова, която подаде оставка преди две седмици по разпореждане на премиера Бойко Борисов, все още е на работа (това беше обявено днес от премиера Борисов като причина за оставката на Порожанов – б.р.) Изненадвам се, че е допуснат такъв пропуск. Това че Румен понесе своята отговорност му прави чест, заяви Харизанов.

По думите му предложената от Борисов за заместник на Румен Порожанов Десислава Танева е човек от сектора. Тя е човек с професионален опит в земеделието, бивш министър на земеделието, отбеляза Харизанов. Хора очевидно има, въпросът е дали тези, които заемат постовете и които ще ги заемат, са наясно с по-високите стандарти, които се налагат от хората, посочи той.

Според политолога Слави Василев оставките показват, че премиерът Борисов и ГЕРБ искат да покажат, че чуват хората.

Той коментира и думите на президента Румен Радев, който преди дни заяви, че трябва да се въведе прозрачен и отговорен стил на управление, с ясни механизми за контрол, които да пресекат корупционните потоци, както и затвор за прегрешилите. Президентът две години последователно защитава тезата, че българските граждани искат повече отчетност, посочи Василев.

По думите на Харизанов държавният глава Румен Радев не е играч на политическия терен, а е зрител. Все си мисля, че президентът е избран да управлява, а не да диагностицира проблемите. За това има медии, подчерта политическият анализатор.

Позицията на президента, че иска повече разследване на корупцията, ми се струва логична. Той няма законодателна инициатива, силата на словото е единствената сила, която притежава. Нормално е опозицията да иска да разклати управлението. А когато има толкова много натрупани негативи, нормално е президентът да вземе страната на българските граждани, каза Слави Василев.

Както вие казахте, президентът е част от опозицията. Президентът трябва да е обединител на нацията, а не да е част от опозицията, заяви Харизанов.

 

Водещи новини

Още новини