Румен Петков: По случая "Чората" полицаите са действали в рамките на закона за МВР

Булфото (архив)
share

По случая "Чората" петимата служители от благоевградската полиция са действали в рамките на Закона за МВР, е заявил бившият министър на вътрешните работи Румен Петков, цитиран в съобщение от пресцентъра на партия АБВ. 

По т. нар. случай "Чората" от 2005 година, при който задържаният умира, прокуратурата, след много сериозен анализ на събраните данни, прекрати делото, защото се опря на чл.12 от НК, който много ясно казва, че не е престъпно деянието, причиняващо вреда на лице, извършило престъпление при задържането му, посочва Румен Петков. 

Петков припомня, че тогава като министър е взел много ясна и категорична позиция, че служителите са действали в рамките на правомощията, вменени от Закона за МВР. Той допълва, че за съжаление впоследствие това постановление на прокуратурата е било отменено и е започнало съдебно преследване на тези хора. 

По повод на информация, че петимата са осъдени на 7 години, Румен Петков е разговарял с близки на осъдените, които твърдят, че не разполагат с обвинението, включително и вече задържан в благоевградската дирекция. Невръчването на обвинението и същевременно задържането на човека е много смущаващо, посочва Петков. Това е случай, който според него със сигурност ще отиде в Страсбург. По думите му, ако има такова решение, то казва на обществото "съдът налага въздържателно поведение върху служителите на МВР. Съдът им казва - бездействайте и не бъдете активни, ако не искате да си нямате неприятности. Крайният ефект от такъв тип решения ще е бездействието на полицаите и обществото и гражданите ще бъдат все по-малко и по-малко защитени."

Според Румен Петков е лесно да ругаем полицаите и полицията, но когато те защитават служебния си дълг, държавата трябва да е до тях.

Водещи новини

Още новини