Теменужка Петкова: Кражбите на ток са заплаха за националната сигурност

share

Темата за кражбите на ток е важна, защото засяга пряко търговските дружества, потърпевши сме и всички ние, защото всяко посегателство води до понижаване на качеството на услугата, свързана с доставката на електрическа енергия. Разходите за възстановяване на щетите впоследствие растат в пъти. Тези посегателства трябва да са обект на службите, тъй като засягат националната сигурност. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на дискусия срещу кражбите на ток и съоръжения, предаде репортер на Novini.bg.

„За три години се направиха много неща, положиха се доста усилия. Има и още неща, които трябва да бъдат решени. Тук идва и голямата роля на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) и парламента, за да решим тези проблеми. Трябва да направим възможна бързата подмяната на т.нар. умни електромери, които ни позволяват своевременно да реагираме“, подчерта тя.

„Признавам, че съм пристрастен към проблема с кражбите на ток. Спомням си дебата, който водихме преди три години. Тогава дебатът беше колко наказателни производства са завършили с ефективни присъди. Убеден съм, че имаме промяна в наказуемостта на кражбите на електроенергия“. Това каза правосъдният министър Данаил Кирилов по време на дискусията.

Според него посегателствата от този тип могат да се разследват като тероризъм.

Той увери, че ще се стреми да е полезен.

 

Водещи новини

Още новини