Румен Петков: Правителството ни прибързано обвини Русия за конфликта с Украйна

БТВ
share

Опасенията на премиера Борисов за кризата между Русия и Украйна са напълно основателни. Няма аналог на такъв период в черноморските взаимоотношения. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ лидерът на АБВ Румен Петков.

Международната общност реагира неадекватно. Дискредитацията на ООН би било действие с много трудно предсказуем край, посочи Петков.

Мисля, че за всички е ясно, че украинските кораби нарушават черноморската акватория на Русия. Това прави за нас конфликта още по-голям. Нашето правителство прибързано обвини Русия. Когато тръгнеш да сипеш обвинения, доказателствата трябва да са много по-сериозни. Когато са влизали турските гемии в нашата акватория, аз като министър отидох да подкрепя нашите служители, защото спазват закона. Какво се очаква от Русия – да не спазва закона, заяви лидерът на АБВ.

По думите му позициите на държави като Франция и Германия, и на Европейския съюз като цяло, са били доста по-балансирани от българската.

АБВ настояваме да проведем преговори с Русия и да гарантираме пряка доставка на руския газ към България. Абсурдно е да купуваме руски газ от Турция. Отоворността за спирането на "Южен поток" е на БСП. Станишев спря проекта "Белене", Стойнев спря проекта "Южен поток". Гяволъка на БСП сега ще го плащаме всички ние, гяволъка на ГЕРБ с "Белене" отново ще го плащаме всички. Днес българският национален интерес трябва да бъде отстояван докрай, каза още Румен Петков.

Водещи новини

Още новини