Съдът в Страсбург отсъди в полза на Украйна по казуса с моряците

  • 30 ноември 2018 09:11

  • 2214
  • 9
Съдът в Страсбург отсъди в полза на Украйна по казуса с моряците
© Getty Images/Guliver

Европейският съд по правата на човека излезе със спешно решение по казуса с пленените от Русия украински моряци, предаде агенция "Униан".

Съдът е удовлетворил молбата на Украйна и е задължил Русия да предостави информация за местонахождението и състоянието на пленените военни, както и да осигури лечение на ранените.

Наред с това съдът е постановил Русия да върне всички военни от трите кораба в Украйна. Едно от основните искания беше да се обяснят причините за задържането на украинските моряци край Крим.

Припомняме, на 25 ноември руски гранични кораби атакуваха задържаха в Керченския пролив три украински кораба. Всички 24 моряци на трите плавателни съда бяха взети в плен. Сред тях има и бесарабски българин. Срещу тях са повдигнати обвинения за "незаконно преминаване на границата на Руската федерация от група лица по предварителен сговор". Ако бъдат признати за виновни, по руското законодателство те могат да получат до 6 години затвор.

Тъй като са военнопленници, според международното право, те не попадат под действието на руските закони. Това обаче не дава гаранции, че няма да бъдат осъдени, тъй като Русия многократно нарушава международните правни норми. По силата на сключения между Русия и Украйна Договор за сътрудничество при използването на Азовско море и Керченския пролив, корабите на двете страни - включително военните, имат свобода на придвижване. В документа се посочва, че Азовско море и Керченският пролив са вътрешни води за Руската федерация и Украйна. Азовско море се разделя според линиите на държавните граници съгласно споразумение между страните.

В чл. 4 на договора се постановява, че споровете, свързани с него, се решават с мирни средства. Всички тези текстове са нарушени от Москва, макар че официално тя не се е оттеглила от договора, който продължава да е достъпен на страницата на руското Министерство на външните работи.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2214 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
асд

2018.11.30 | 09:57

3

абе тия какво се правят на луди??? и през босфора и дарданелите могат да минават военни кораби обаче само с изришното съгласие на турската страна и със съответния военен екскорт. нали има видео с тия украински катери - че те стигнаха до моста и какво да ги пускат да си шават напред назад. да вземат и моста да обстрелват, щото незнам си какво. ептен ни взехте за балами

До asd

2018.11.30 | 22:22

9

Какви Дарданели бе лумпен ....?
Къде видя общо между Дарданелите и Керченския пролив?
Алкохолизирани рубладжии ...заминавайте всичките в Сибир. В почивно-възстановителен комплекс "Гулаг" питат за вас.

2018.11.30 | 10:01

4

да ти го начукам в моста кремълски трол долен!

опорна то4ка

2018.11.30 | 09:45

2

Всичкото гибрид - Строй се на баламаума!! Да се внушава:" Съдиите в Страсбург съдят тенденциозно против Кремъл"!! Решетников се надява да направите българите въртоглави, както той е направил руснаците тролчета изроди мои!!

идиотче на майка си и баща си алкохолик

2018.11.30 | 19:18

8

с деца бъдещи идиотчета, не се напъвай толкова, де, ще ти се изчерпи мозъчната течност.

ПОЗОР ЗА СТРАСБУРГ!!!!

2018.11.30 | 19:13

7

След това откровено потъпкващо справедливостта неграмотно решение на Страсбургския съд, значи не може да де вярва, че в Европа може да има нещо честно и правино като решение на институция. СРАМ ЗА СТРАСБУРГСКИЯ СЪД. Подкупна неграмотна институция.

Съзнават ли пъпешите там, че всъщност стават подпалвачи на войната, която искат САЩ чрез машата Порошенко.
Но са толкова неграмотни и безотговорни, че не разбират, че път няма да има Трета световна война, а Глобален пожар, който ще освети вселената.
Глупави продажници с тоги.ПОЗОР!!!

българин

2018.11.30 | 10:13

6

Понякога съвестта и "справедливостта" се купуват с много пари,особено когато се говори за съдии от този съд !
Защо не осъдихте Буш, Блеар, г-жа Клинтън за безчинствата им в Ирак, Либия,Сърбия,Сирия!?

someone

2018.11.30 | 10:03

5

Много хубаво ама европейския съд няма никаква юрисдикция над Москва, тъй като тя не е член не ЕС, така че ако искат и 25 присъди да им издадат все тази.

2018.11.30 | 09:27

1

Разбира се че съдът ще отсъди в полза на Украйна, защото не са нарушили международни закони и са се движили в международни води. Не може русия да си измисля закони и да очаква всички да се съобразяват с нея! Азовско море не е руско, то е и на Украйна!

Добави коментар

Водещи новини