Енергийни експерти: Трябва да бъде сменен моделът, по който работи пазарът на горива у нас

Pixabay
share

Нужна е да се предприема една законодателна инициатива, с която да бъде сменен моделът, по който работи пазарът на горива у нас, защото дори да се намали акциза, най-много след шест месеца цените отново ще достигнат тези нива. Пазарният механизъм за търсене и предлагане работи безотказно. В този смисъл, това е мястото, към което правителството трябва да насочи усилията си.

Това заяви в сутрешния блок на БНТ енергийният експерт Васко Начев.

Според проф. Атанас Тасев, всяка намеса в пазарната логика може да е контрапродуктивна. Ако погледнем възможностите на държавата - на този етап те са твърде малко, още повече че вече бяха наложени мерки за регулиране цените на горивата. Нищо няма да се промени с промени по касовата бележка, това не е необходимо. Трябва основните производители и дистрибутори да разработят нова методика и да проведат разяснителна кампания за горивата, каза той.

Според Васко Начев, цените на горивата у нас са винаги малко под фокуса на общественото недоволство, а за последните два дни цената на най-масовия бензин А95 е паднала с 20 стотинки. Ако погледнем таксите, акцизът и ДДС у нас са сред най-ниските, а в същото време се доближаваме до цените в Европа и това е всъщност големия въпрос, допълни експертът.

Когато пада цената на нефта, не така бързо падат цените при крайните потребители, защото се работи на фючърс - реално нефтът вече е купен, стои в танкерите и не може да бъде продаден на по-ниски цени. Обратно - когато се вдига петрола, рязко скача цената на дериватите, защото всеки търси максимална печалба, допълни проф. Тасев.

Водещи новини

Още новини