Българската петролна и газова асоциация обеща горивата да станат по-евтини

Днес се състоя работна среща между вицепремиера Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник и представители на Българската петролна и газова асоциация (БПГА), съобщиха от асоциацията.

Членовете на Асоциацията заявиха, че бидейки български предприятия, които работят от десетилетия и ще продължат да работят в България, са съпричастни към проблемите на българските граждани, които са и техни клиенти. Като едни от най-големите инвеститори в България, петролните компании напълно разбират отговорността си пред потребителите на горива в страната. Осъзнавайки сложността на момента, фирмите от бранша работят и ще продължат да работят с минимална печалба, пише в съобщението.

На срещата с вицепремиера Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник са били обсъдени мерки, които биха повлияли на цената на горивата, както и за по-голяма прозрачност в бранша.

Изхождайки от положителния опит в някои европейски държави - например Австрия и Германия, Асоциацията предложи чрез промяна в режима през зимния период да се спре влагането на биодобавка, тъй като тя е двойно по-скъпа спрямо цената на самото гориво. Това може да стане, без да се нарушава общото задължение на България в изпълнение на своите цели за влагане на биокомпоненти, произтичащи от европейското законодателство, посочват от Асоциацията.

Компаниите, членове на БПГА, са готови да обсъждат промяна на корпоративните си стандарти с цел намаляването на разходите за издръжка. На срещата са били предложени и мерки с цел по-голяма прозрачност на бранша. БПГА потърси съдействие от правителството за разговори с Комисията за защита на конкуренцията, така че фирмите да могат да публикуват себестойността на продуктите си, за да има яснота в обществото за съществуващите маржове. Тази мярка трябва да важи за всички участници на пазара, в това число и за т.нар. ведомствени бензиностанции. БПГА предлага също така при проверки от държавни органи да се обявяват конкретно проверените обекти, както и нарушенията, които те са извършили.

Ясно съзнавайки, че проблемът със съществуването на сива икономика и контрабанда в сектора не е решен напълно, представителите на БПГА настояват за мерки за влизането в действие в срок на Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. Компаниите, членуващи в БПГА, биха искали да изразят пред представителите на политическата общност категоричното си мнение, че решаването на политически и обществени проблеми не може да става за сметка на дискредитирането на цели браншове от българската икономика.

БПГА още веднъж заявява, че просперитетът на държавата и обществото се гради в условията на политическа стабилност и икономическа предвидимост, пише още в съобщението.

Коментари

 1. 2018.11.19 | 17:11

  От утре горивата са по-евтини с 1 стотинка за тон.
  Живи здрави.

 2. 2018.11.15 | 18:11

  Значи можело. Ако по-често има протести, можеше и въобще да не ги вдигат.

 3. 2018.11.15 | 17:32

  На всичко ще свалят цените, само и само да не дигнат заплащането! Трябва да останем аборигените на Европа!

 4. 2018.11.15 | 16:45

  значи хляба ще падне? или не

 5. 2018.11.15 | 16:42

  няна по голяма напаст от червените хиени,АНАТЕМА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 6. 2018.11.15 | 16:37

  Това което мо'ем да ви обещаем, никой не мо'е да ви го даде... :)

 7. 2018.11.15 | 16:29

  Ще обещават и дупе, само и само шопара от Банкя да не падне от власт, защото и те ще отнесат "любовта народна"!

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Пазари

още

Анкета

Страхувате ли се за работното си място в условията на пандемията?

Страхувате ли се за работното си място в условията на пандемията?

Избрано от Интернет