Българската петролна и газова асоциация обеща горивата да станат по-евтини

Днес се състоя работна среща между вицепремиера Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник и представители на Българската петролна и газова асоциация (БПГА), съобщиха от асоциацията.

Членовете на Асоциацията заявиха, че бидейки български предприятия, които работят от десетилетия и ще продължат да работят в България, са съпричастни към проблемите на българските граждани, които са и техни клиенти. Като едни от най-големите инвеститори в България, петролните компании напълно разбират отговорността си пред потребителите на горива в страната. Осъзнавайки сложността на момента, фирмите от бранша работят и ще продължат да работят с минимална печалба, пише в съобщението.

На срещата с вицепремиера Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник са били обсъдени мерки, които биха повлияли на цената на горивата, както и за по-голяма прозрачност в бранша.

Изхождайки от положителния опит в някои европейски държави - например Австрия и Германия, Асоциацията предложи чрез промяна в режима през зимния период да се спре влагането на биодобавка, тъй като тя е двойно по-скъпа спрямо цената на самото гориво. Това може да стане, без да се нарушава общото задължение на България в изпълнение на своите цели за влагане на биокомпоненти, произтичащи от европейското законодателство, посочват от Асоциацията.

Компаниите, членове на БПГА, са готови да обсъждат промяна на корпоративните си стандарти с цел намаляването на разходите за издръжка. На срещата са били предложени и мерки с цел по-голяма прозрачност на бранша. БПГА потърси съдействие от правителството за разговори с Комисията за защита на конкуренцията, така че фирмите да могат да публикуват себестойността на продуктите си, за да има яснота в обществото за съществуващите маржове. Тази мярка трябва да важи за всички участници на пазара, в това число и за т.нар. ведомствени бензиностанции. БПГА предлага също така при проверки от държавни органи да се обявяват конкретно проверените обекти, както и нарушенията, които те са извършили.

Ясно съзнавайки, че проблемът със съществуването на сива икономика и контрабанда в сектора не е решен напълно, представителите на БПГА настояват за мерки за влизането в действие в срок на Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. Компаниите, членуващи в БПГА, биха искали да изразят пред представителите на политическата общност категоричното си мнение, че решаването на политически и обществени проблеми не може да става за сметка на дискредитирането на цели браншове от българската икономика.

БПГА още веднъж заявява, че просперитетът на държавата и обществото се гради в условията на политическа стабилност и икономическа предвидимост, пише още в съобщението.

Коментари

 1. 2018.11.19 | 17:11

  От утре горивата са по-евтини с 1 стотинка за тон.
  Живи здрави.

 2. 2018.11.15 | 18:11

  Значи можело. Ако по-често има протести, можеше и въобще да не ги вдигат.

 3. 2018.11.15 | 17:32

  На всичко ще свалят цените, само и само да не дигнат заплащането! Трябва да останем аборигените на Европа!

 4. 2018.11.15 | 16:45

  значи хляба ще падне? или не

 5. 2018.11.15 | 16:42

  няна по голяма напаст от червените хиени,АНАТЕМА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 6. 2018.11.15 | 16:37

  Това което мо'ем да ви обещаем, никой не мо'е да ви го даде... :)

 7. 2018.11.15 | 16:29

  Ще обещават и дупе, само и само шопара от Банкя да не падне от власт, защото и те ще отнесат "любовта народна"!

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Пазари

още

Анкета

Ще провалят ли новите мерки зимния туристически сезон?

Ще провалят ли новите мерки зимния туристически сезон?

Избрано от Интернет