Мит е, че след 2020 г. евросредствата ще свършат, каза Андрей Новаков

share

Мит е, че след 2020 година парите от европейските фондове ще свършат, каза днес във Варна Андрей Новаков, евродепутат и главен преговарящ по Кохезионната политика на ЕС. По думите му средствата, които ще получи страната ни през следващия програмен период, дори вероятно ще бъдат повече, тъй като за България е заложено увеличение с 8 процента. Това планирано нарастване е на фона на 10 процента по-малко средно за ЕС и на 25 процента по-малко за някои държави, например Унгария, Чехия и Полша, допълни Новаков.

Според евродепутата 8-те процента повече означават около 2 милиарда лева. Той допълни, че страната ни се справя много по-добре от повечето държави в ЕС, защото нивото ни на грешки е по-ниско от средното в Европа. Новаков уточни още, че по план през новия програмен период близо една четвърт от средствата трябва да бъде насочена към опазването на околната среда.

Все още няма разбирателство за това с колко да се увеличат вноските на страните-членки в бюджета на ЕС след напускането на Великобритания, каза евродепутатът. Той допълни, че е бил изключително изненадан да чуе, че България внася повече в бюджета на ЕС, отколкото взема. Всъщност годишно страната ни внася около половин милиард евро, а получава почти 2,5 милиарда евро обратно, което е пет пъти повече, посочи Новаков. В отговор на въпрос той изрази надежда, че до Великден 2019 г. ще стане ясно с колко ще се увеличат вноските на държавите, както и колко пари ще бъдат заделени за най-бедните райони, за екология, за регионално развитие.

Кохезионната политика като цели, приоритети и задачи е ясна, но това което е необходимо да се направи, е опростяването на процедурите, допълни Малина Крумова, съветник на министър-председателя като член на работната група за опростяване на Кохезионната политика. Тя уточни, че като всеки публичен ресурс и средствата от ЕС подлежат на съществен контрол, но правилата му трябва да станат по-лесни, защото в момента се изискват прекалено много усилия и административни разходи.
Крумова допълни, че опростяването на процедурите има няколко аспекта - при определяне на приоритетите и при изпълнението на самите програми и проекти. В новия кохезионен пакет парите се насочват към по-малко като брой цели, но които да имат по-голям ефект за хората, обясни експертът.

Във Варна днес Андрей Ковачев и Малина Крумова бяха лектори на форум, на който бе представена българската преговорна позиция по основни елементи от предложението на ЕК за фондовете през 2021-2027 година. Основен организатор на конференцията бе Областният информационен център в крайморския град.
 

Водещи новини

Още новини