Делян Добрев: Трябва да се изготвят критерии и принципи, по които КЕВР да се произнася за сделки

  • 29 април 2018 14:55

  • 2079
  • 7
Делян Добрев: Трябва да се изготвят критерии и принципи, по които КЕВР да се произнася за сделки
© Булфото (архив)

Необходимо е да се изготвят критерии и принципи, по които КЕВР да се произнася за сделки.

Това каза в интервю за БНР председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор:. Той коментира решението на депутатите от тази седмица КЕВР да може да контролира сделки за над 20% от електроразпределителни, топлофикационни и газови дружества и за това КЕВР да се произнесе по сделката за продажбата на активите на ЧЕЗ у нас. „Имаме притеснения в две посоки. Първата е дали държавата трябва да се намесва в този тип частни отношения, и ако приемем този текст за КЕВР, дали няма да продължим да приемаме подобни текстове, с които да се ограничава частната инициатива. Второто ми притеснение е по отношение на това, че текстът не е съвършен. Той казва, че регулаторът ще проверява този тип сделки, т.е. дава тези правомощия на КЕВР, без да поставя рамка кога може да одобрява и кога може да отхвърля тези сделки. Няма критерии и принципи. Притеснението е, че един регулатор може да злоупотребява с това право“, обясни Добрев.

Следващите месеци могат да бъдат допълнени предлаганите текстове, добави Добрев и посочи: „ГЕРБ бяхме против този текст заради посочените вече съображения, но не виждаме и някаква съществена щета, която може да се случи с приемането на този текст. От друга страна, коалиционните ни партньори държаха особено много на този текст и затова взехме политическо решение да подкрепим предложението“.

Добрев посочи, че в момента съществуват подзаконова нормативна уредба и вътрешни нормативни документи, с които може да се вземе решение от КЕВР за сделката с ЧЕЗ и да не се стигне до плащане на компенсации от страна на държавата, за каквито предупредиха от ДПС. „Аз съм сигурен, че въпреки че няма критерии и ясни правила, регулаторът може с вътрешнонормативни документи или с подзаконова нормативна уредба да създаде методика, по която по прозрачен начин да се вземат тези решения „за“ или „против“. Но все пак, ние като законодатели, за да не се предоверяваме на регулатора, е хубаво в бъдеще и в закона да бъдат записани критерии. Ако има критерии, тогава не би трябвало да имаме опасения, че някакво решение ще доведе до негативни последствия“, каза депутатът от ГЕРБ.

Добрев уточни и по какъв начин КЕВР ще взима решение по сделки: „За вземането на едно решение да разреши или да не разреши регулаторът ще работи с компетентните органи в България. За произход на средствата с ДАНС, с финансовото разузнаване, с други институции, които имат отношение. Функциите на регулатора няма да заместят функции на други органи в страната. По-скоро като получи информация от тези органи, регулаторът ще решава дали да разрешава или не сделката“. Бившият енергиен министър определи като правилно решението държавата да не участва в сделката за активите на ЧЕЗ: „Решението е правилно, защото идеята да се участва в тази сделка не бе добра. Държавата има други механизми, по които да контролира случващото се в електроразпределителните дружества. В Закона за енергетиката има съществуващ текст, който казва, че ако частният собственик на ЕРП-то не управлява дружеството според изискванията на закона и претенцията на регулатора, то КЕРВ има право да отстрани мениджмънта и да назначи държавен мениджмънт, въпреки че собствеността е частна. Така че държавата има контрол по отношение на управление на ЕРП-тата“.

Добрев коментира и искането на миньорите от „Мини Марица-изток“ за повишаване на цената на въглищата с 15%. Според него това решение би навредило на интересите на миньорите. „В ЕС всички въглищни централи имат изисквания да закупуват квоти за въглеродни емисии. Европа се опитва с икономически механизми да направи дейността по производството на електроенергия от въглища неефективна. Цените за тези квоти нараснаха от 3-4 евро до 14 евро (на тон). ЕК твърди, че до 2020 г., ще станат 20 евро, което представлява почти половината от крайната цена на произведената електроенергия. За да не фалират тези електроцентрали, което ще доведе и до фалит на мините, синдикатите трябва да се борят за съкращаване на разходите за производство и за намаляване на цената на въглищата, така че производството на енергия от тези въглищни централи да остане конкурентноспособно. Увеличаването на цената на въглищата обрича миньорите на безработица“, каза той.
 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2079 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2018.04.30 | 22:31

7
МАЛОУМЕН ГЕРБЕРСКИ БОКЛУК !!!!!
курнела ОКРАДЕ ТЕХНОИМПЕКС ЗА 10 000 000 милона ев

2018.04.30 | 22:30

6
БРАВО ДИДО ЗАЩО КУРНЕЛА НЕ Е ВЪВ ЗАТВОРА
курнела ОКРАДЕ ТЕХНОИМПЕКС ЗА 10 000 000 милона ев

2018.04.30 | 22:30

5
БРАВО ДИДО ЗАЩО КУРНЕЛА НЕ Е ВЪВ ЗАТВОРА
курнела ОКРАДЕ ТЕХНОИМПЕКС ЗА 10 000 000 милона ев

2018.04.30 | 22:30

4
БРАВО ДИДО ЗАЩО КУРНЕЛА НЕ Е ВЪВ ЗАТВОРА
курнела ОКРАДЕ ТЕХНОИМПЕКС ЗА 10 000 000 милона ев

2018.04.30 | 22:30

3
БРАВО ДИДО ЗАЩО КУРНЕЛА НЕ Е ВЪВ ЗАТВОРА

2018.04.30 | 22:30

2
Тоя бандит нали си подаде оставката !!!! Какво прави още там че дава и съвети ???????

2018.04.30 | 22:30

1
КОРУМПИРАН БОКЛУК

Добави коментар

Водещи новини