Борисов: ЕС със своите ценности е пример, който Арабският свят може да вземе (видео)

Министерски съвет
share

България и Гърция са показали, че държим на единството и силата на ЕС. ЕС със своите ценности е пример, който Арабският свят може да вземе. За върховенството на закона, правата на жените и свободите. На първо място това са и ценностите, които трябва да защитим, за да работим по-спокойно през следващите години. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на участва в откриването на третата срещата на върха ЕС - Арабски свят "Споделените хоризонти".

Той изтъкна, че по време на Българското председателство на Съвета на ЕС е била поставена темата за Западни Балкани. „Виждам големи възможности на Балканите, които ще са от полза и за Арабския свят“.

„Провеждам регулярни срещи, за да обединяваме усилията си на Балканите. Вие имате газ и нефт, но бежанската вълна, която счупи много държави, показва, че трябва да помислим и за бедните страни от Африка. Гладът е голям проблем, който може да се реши с хранителни хъбове. Ние все пак сме житница на Балканите“, подчерта Борисов.

Бойко Борисов заяви, че България и Гърция са пример за добросъседство. Никога не водим политика срещу трети страни – напротив, стремим се да работим за разбирателство и сътрудничество. Ние знаем, че трябва да сме завинаги най-добри приятели. „Надявам се в следващите години да развием още повече Балканите“.

„Независимо от острото противопоставяне на европейските лидери, имаме една добра перспектива, за решаване с политически средства на кризата в Сирия. С оптимизъм пожелавам успех на днешната среща“, завърши Борисов.

Водещи новини

Още новини