Борисов за убийството в Русе: Очаквам едно голямо "извинявай" от всички (видео)

Министерски съвет
share

Всички от ЕНП се извиниха за прибързаните си реакции за убийството в Русе. Очаквам едно голямо "извинявай" и от останалите, защото на базата на фалшиви публикации се направиха коментари за България. Мисля, че сега всички ще си пуснат туитове. Това каза премиерът Бойко Борисов от Брюксел, където ще присъства на редовното заседание на ЕС.

"Не мога да предизвестя изхода на този съвет сега. В защитата на Орбан, казах, че за някои негови изказвания съм бил против. Да не повтарям упреците ми към него. Много от партиите се опитваха да използват политически бруталния случай с убийството в Русе. Имаше голямо извинявай и от страна на Вебер, и от другите колеги", заяви Борисов.

Ще настоявам да не се промени координацията между европейските институции. Няма как да се подготвим за вариант, ако няма сделка за Брекзит. И в САЩ се готвиха за урагана Майкъл, но стотици изчезнаха“.

Бойко Борисов коментира и темата за Брекзит. Той каза, че е бил първия лидер, който е казал, че може да не се стигне до споразумение с Великобритания.

„Това да се гордееш, че си лош пророк надали е хубаво качество. Изключително важно е за българските граждани, които живеят във Великобритания, а и за английските граждани, които живеят в България – това са над 14 000 души да намерим възможно най-добрия изход за всички, защото емоцията е силна, англичаните си тръгнаха, а не ние, но това е техния избор. И не бива да се подведем по емоциите, защото след това ще страдат хиляди хора, а и със сигурност ще се отрази на финансите, икономиката, на всичко в Европа", обясни Борисов.

"Аз съм емоционален човек, но когато взимам важни решения съм много хладнокръвен, особено по линия на сигурността. Пролиферация, тероризъм, трафик на хора, на антики ако щете, контрабандата, наркотиците – английските служби са от най-добрите в света. Системите, в които всеки един от нас като държава дава информация може и да използва тази информация. Така че особено в тази сфера, и на Тереза Мей съм обещал, но по линия на службите, ще има пълна защита. И не само защита. Ще настоявам по никакъв начин да не се промени координацията и работата между европейските и английските служби“, коментира премиерът.

Във връзка с думите на Доналд Туск, че трябва да сме готови за вариант без сделка премиерът Борисов заяви: „Няма как да се подготвим за сценарии без сделка. Това е лошият сценарий, лошият вариант и ще бъде като финансово-икономическата криза. Няма как да се подготвиш за такова нещо. Видяхте в Щатите как се готвиха за урагана „Майкъл“ и въпреки това стотици изчезнаха. Или както в неделя, аз просто съм изненадан как нашите криминални журналисти не го забелязаха – нюйоркската полиция обяви, че от 90 и коя година е първият ден без убийство в Ню Йорк – голяма радост, голяма хвалба“.

На въпрос какво следва ако още се забави това споразумение, премиерът Борисов заяви: „Ще има още един Съвет – за ноември има дата, но аз не мога да предизвестя изхода на този Съвет сега“.

Водещи новини

Още новини