Яне Янев: Говори се за корупционни практики при помилванията

share

Обществото трябва да получи яснота около тайнствените помилвания, които са се случвали.

Това каза в интервю за сутрешния блок на БНТ лидерът на РЗС Яне Янев. Той бе избран за председател на Временната анкетна комисия за проучване на дейността на президентската институция по упражняване на правото на помилване, по опрощаване на несъбираеми държавни вземания и по даване, възстановяване и отнемане на българско гражданство по време на двата мандата на президента Георги Първанов и вицепрезидента Ангел Марин.

Янев припомни, че не Народното събрание, а точно медиите са повдигнали въпроса с помилванията. "Камерите дават, когато някой получава присъда в съдебната зала, но не дават, когато някой е помилван", каза той.

"Комисията ще започне да работи следващата седмица", съобщи Янев. Той поясни, че ще бъдат проверени колко са помилванията и в мандатите на Петър Стоянов и Желю Желев. "Нека да не се спекулира с това, че едни ще бъдат ощетени, а други не", каза лидерът на РЗС.

"Има много парадоксални случаи, говори се дори за трайни корупционни практики", заяви Яне Янев и поясни, че това се твърди от различни граждани. Той отказа обаче да навлиза в повече подробности.

Председателят на анкетната комисия каза още, че от БСП веднага ще се включат в работата, след като стартира комисията. Той обеща информация веднага след първото заседание.

Водещи новини

Още новини