В ход е мащабна спецакция, разкриха контрабанда на цигари за над 800 000 лв. (обновена)

Пресцентър МВР (архив)
share

Премиерът Бойко Борисов съобщи пред журналисти във Варна за започнала през нощта мащабна операция срещу контрабандата.

От Бургас започна. Стотици мастърбокси цигари. Много интересно са прикрити – все едно дървета гледаш, а вътре пълно с цигари. Като ги захванаха в Бургас контейнерите, стигнаха до София. Убеден съм, че в следващите 3 месеца, когато отчитаме битката с контрабандата на цигари, с тези няколко контейнера и стотици хиляди цигари, ще сме още по-надолу, заяви Борисов.

На извънредна пресконференция днес в Апелативната прокуратура в Бургас говорителят й Йовита Григорова оповести подробности за акцията, като уточни, че е разкрита контрабанда на цигари в размер на 834 840 лева. Те били натоварени в кораб - контейнеровоз, акостирал на Пристанище-Бургас. Плавателният съд, плаващ под Иберийски флаг е пристигнал от Руската Федерация. В един от контейнерите са открити 111 312 кутии цигари с марка "NZ", с беларуски бандерол. На брифинга приставаха окръжният прокурор при Окръжната прокуратура в морския град Георги Чинев, заместник-директорът на Агенция "Митници" Юлиан Мирков и заместник-началникът на Митница-Бургас Васил Инджов.

При проверката на кораба са били предоставени документи, че контейнерите са натоварени с иглолистен материал. Получател на стоката е българско търговско дружество, което е упълномощило митнически агент да уреди всички формалности относно вноса. При започналата проверка на намиращите се в контейнера 20 палети, 6 от тях са били изнесени навън. Там са били открити цигарите, скрити в шлифовани дъски от бор. В дъските са били издълбани кухини, а отгоре поставени капаци като по цялата дължина на гредите е имало по 48 кутии във всяка. По повод установеното и оценката, че са събрани достатъчно данни за извършена квалификационна митническа контрабанда, а именно престъпление по член 242, ал.1 , е започнало досъдебно производство. Съставен е протокол от извършената проверка, като предмет на контрабандата са акцизни стоки - цигари в големи размери. За това престъпление е предвидено наказание "лишаване от свобода" за срок от 3 до 10 години и глоба в размер от 10 000 до 100 000 лева.

По разследването са извършени огледи, претърсвания, изземвания, съставените протоколи са одобрени от Окръжния съд в Бургас, разпитани са свидетели.

 

Водещи новини

Още новини