Мирослав Найденов: Борисов свърши работата на БАБХ, трябва да иска оставката на директора

БТВ
share

Тежък комуникационен и организационен проблем доведе до сегашната ситуация. Това каза в сутрешния блок на БТВ бившият земеделски министър Мирослав Найденов по повод скандала с евтанизирането на животни в Странджанско заради чумата.

Ако приемем, че това е чума и трябва да се извършат тези мерки, в момента сме в ситуацията мерките да не могат да се извършат. Това означава, че в момента рискът е огромен. Това нещо не става по подобен начин – започва се с широкомащабна информационна кампания. Хората трябва да знаят точно какво става, заяви Найденов.

Комисията от Европейската комисия не трябваше да идва като след дъжд качулка, а преди да започне евтанизирането и да се вземе общо решение с българските власти. При съмненията, които има, директорът на Агенцията по храните трябваше да събере централния епизоотичен съвет към Министерски съвет – не може да действа еднолично. Действията на премиера Борисов бяха най адекватни в случая – той свърши работата на Агенцията по храните и очаквам да поиска оставката на директора й, посочи бившият земеделски министър. По думите му адекватно е действал и сегашният министър на земеделието Румен Порожанов.

Необмислените действия водят до съпротивата на хората. Не можеш да оттеглиш компетентите органи от мястото, както е направено в момента – това е безумие. По този начин заразата може да се разпространи – никой не знае, ако хората натоварят животните си по багажниците, докъде могат да стигнат. Ситуацията не беше овладяна и отговорността за това е на Агенцията по храните, подчерта Мирослав Найденов.

Водещи новини

Още новини