Тома Биков: Китай не е Дядо Коледа

БНТ
share

Форматът 16+1 събира 16 страни членки на ЕС и Китай. Това не е случайно събитие, но не е и някакво пристигане на Дядо Коледа в лицето на Китай. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

Така или иначе ЕС и Китай имат търговски отношения - България ще има ползи от това, че успя да спечели домакинството на срещата, добави той.

Китай не е длъжен да дава каквото и да било на България, Китай има интерес да инвестира в определени сектори у нас и да установява по-добри отношения с държави от ЕС. Трябва да се опитаме да се възползваме от ситуацията. Възможността да защитаваме националните си интереси в такива срещи се дължи на нашето членство в ЕС и НАТО. Това е още едно потвърждение за единствената възможност за нашата геополитическа ориентация. Както ние, така и Китай имат интереси и когато тези интереси съвпадат, всички са доволни. Срещата беше много силна крачка в посока български национален интерес, посочи Биков.

Той коментира и посещението на президента Румен Радев в Турция, където ще присъства на официалната церемония по встъпване в длъжност на турския президент Реджеп Ердоган. Радев е единственият президент на страна от ЕС, който присъства на церемонията.

Радвам се, че президентът следва политическата линия на правителството и вероятно е преосмислил думите си за разнасяне на шербет по време на срещата с Ердоган и за поставянето на въпроса за тракийските бежанци на всяка среща. Президентът този път действа разумно – Турция е важен партньор, заяви депутатът от ГЕРБ.

Той добави, че не е съгласен с критиките на държавния глава за българското евриопредседателство. Председателството не беше нито на ГЕРБ, нито на правителството, нито на президента – в Европа гледат справяш ли се или не се справяш. Не съм съгласен с президента, че Западните Балкани не са правилно зададени като основен приоритет на европредседателството. Трябваше да изберем приоритет, който да обедини всички държави в ЕС. Ние го направихме, тази тема е размразена и тя е приоритет и на австрийското председателство, каза още Тома Биков.

Водещи новини

Още новини