Песента "Тиха нощ, свята нощ" навършва 200 години

  • 28 ноември 2018 14:27

  • 757
  • 0
Песента "Тиха нощ, свята нощ" навършва 200 години
© Getty Images

Австрийски и американски хористи отбелязаха 200-годишнината от създаването на песента "Тиха нощ, свята нощ", пеейки на много езици в нюйоркската църква, където тя е изпълнена за първи път в САЩ, предаде Асошиейтед прес.

"Тиха нощ" е изпълнена за първи път през декември 1818 година в австрийското градче Оберндорф. Текстът е написан от Йозеф Мор, а музиката - от Франц Грубер.
 
Известната коледна песен бе включена в концерта на австрийския семеен хор "Крол" и ансамбъла на лутеранската църква "Тринити" в Ню Йорк. Изпълнителите пяха в двора на църквата - пред надгробната плоча на Александър Хамилтън (1757-1804 г.) - един от бащите-основатели и първи министър на финансите на САЩ.
 
Австрийските хористи подеха песента на немски език, а след това ансамбълът на "Тринити" пя на френски и испански. Накрая двата хора пяха заедно на английски език. След това концертът продължи в сградата на църквата и накрая отново имаше изпълнение на "Тиха нощ". 
 
Църквата се намира непосредствено до Световния търговски център, но не пострада от терористичните атаки от 11 септември 2001 година. Счита се, че в тази църква песента е изпълнена за първи път в САЩ през 1839 г. от австрийския семеен хор "Райнер". 20 години по-късно свещеникът Джон Фримън Йънг превежда първите три куплета на английски език.

"Тиха нощ, свята нощ" е една от най-записваните песни на света и беше обявена за част от австрийското културно наследство.

"Хората обичат песента заради нейната лесна мелодия и пряко послание", каза Елизабет Фронтул от австрийския хор.
 
"Пее се от сърце и това е причината да е толкова известна. Песента е проста и прониква дълбоко в сърцата на хората, тя носи вечното послание за мир. Това е нещо, което целият свят трябва да чуе", добави Зигрид Пихлер, говорителка на австрийската туристическа служба в Ню Йорк.

Последвайте канала на

БТА
757 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини