Цветанов отговори на Нинова и Радев

share

Премиерът Бойко Борисов се извини в Русия за това, че "Южен поток" е направен от социалистите, когато те управляваха, по един доста непрозрачен начин, заобикаляйки всички европейските разпоредби.

Това каза в кулоарите на парламента председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той отговори на коментарите на лидерът на БСП Корнелия Нинова относно посещението на посещението на премиера Борисов в Русия. "Проектът "Южен поток“ беше грешно конструиран и заложен. Там лъхаше само корупционен механизъм и схеми. Времето ще покаже дали посещението на премиера Бойко Борисов в Русия е било успешно или не. Трябва да отчетем, че премиерът Борисов се старае да защити националния интерес и не би искал да излезе от рамката на единната позиция на ЕС. До ситуацията с АЕЦ "Белене" пак стигнахме благодарение на Корнелия Нинова и партията й, която днес каза, че посещението на министър-председателя в Русия не е било успешно. В момента има два платени реактора от българската страна. Трябва да се вземе ясното политическо решение в парламента дали проектът може да продължи, само и единствено на пазарен принцип, защитавайки националния интерес. По данни на експертите проектът е на стойност около 20 млрд. лева. Държавата е платила около 3 млрд. лева. Трябва да е ясно дали проектът ще се реализира, или просто ще забравим за него. Трябва да дадем възможност правителството да води разговори с потенциални купувачи на АЕЦ „Белене. Когато говорим за Русия обаче, не бива да забравяме позицията на ЕК и на всички евроатлантически партньори - нарушаването на международното право, свързано с анексирането на Крим и случаят "Скрипал", заяви той.

Зам.-председателят на ГЕРБ коментира и вчерашното изказване на президента Румен Радев. "Чух коментар от президента, който пряко обвини премиера Борисов в намеса в законодателната власт. Съвсем отговорно мога да го уверя, че по никакъв начин премиерът не се е намесвал в законодателната власт. Като председател на ПГ на ГЕРБ имам пълната свобода за взимане на становища и отстояване на позиция в пленарна зала. Не прави чест на президента да напомня събития и случки от преди няколко месеца. През този ден трябваше да има коментар за посещението на премиера и министри в Русия. Премиерът е и председател на ГЕРБ, позицията винаги трябва да бъде съгласувана и на най-високо политическо ниво в партията“, уточни той.

По повод заявеното от ДПС, че премиерът Бойко Борисов трябва да дойде в парламента, за да докладва за резултатите от посещението си в Русия Цветанов заяви: "Удачно и разумно е да има диалог между изпълнителната и законодателната власт. В предстоящите дни министърът на енергетиката е напълно достатъчен, за да обясни какви са резултатите от проведените разговори“.

Водещи новини

Още новини