ДОСТ остро осъжда убийството на 60 палестинци от силите за сигурност на Израел

share

Партия ДОСТ осъжда остро убийството на 60 протестиращи палестинци на Ивицата Газа от израелските сили за сигурност, сред които и осем месечно бебе, починало от вдишване на сълзотворен газ. Изказваме съболезнования на близките и роднините на загиналите и скорошно изцеление на над 2200 ранени палестинци. Няма политически аргументи, с които да се оправдае отнемането на живота на толкова много протестиращи палестинци и за раняването на над 2000 души.

В крайна сметка става въпрос за сблъсък между въоръжени сили за сили за сигурност от една страна и протестиращи хора. Въпреки различните оценки и позиции на световните сили, в частност на израелци и палестинци за преместването на посолството на САЩ в Ерусалим, кръвопролитието и отнемането на живота на протестиращи граждани не е средство за решаване на конфликтите.

Конфликтите в Близкия Изток и сложните отношения между Израел и Палестина следва да се решат по пътя на мирните преговори, а не със силата на оръжието.

Призоваваме международната общност въпреки политическите си различия да осъди категорично и еднозначно насилието, довело до смъртта на 60 палестинци и хиляди ранени. Животът е висша ценност, която стои по-високо от политическите, етническите, религиозните и културни различия.

ДОСТ е последователна в позицията си да осъжда остро всяка проява на насилствено отнемане на човешки живот независимо от етно-религиозната принадлежност на жертвите. През 21-ви век въоръжените сблъсъци категорично следва да бъдат отречени като средство за решаване на конфликтите. Мирът и мирните преговори нямат алтернатива!

Водещи новини

Още новини