Нинова за срещите с Каракачанов и Симеонов: Странна ситуация, не е нормално (видео)

Novini.bg
share

Г-н Симеонов ни предостави четири законопроекта, като два от тях беше предоставил преди срещата - още миналата седмица. Ние сме ги обсъдили и по тях имаме решение. Днес ме изненада като предостави още законопроекти, почти една мини управленска програма по много важни въпроси за държавата. Това каза председателят на БСП Корнелия Нинова след срещата си с вицепремиера по икономическата и демографска политика и лидер на НФСБ Валери Симеонов, предаде репортер на Novini.bg

След втората среща (във вторник Корнелия Нинова се срещна и с вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов - б.р.) ситуацията ми изглежда странна. Принципите в парламентарната република са: има управляващо мнозинство, в което участват определени партии, това мнозинство има правителство, това правителство има програма и внася законопроекти в изпълнение на тази програма. Ние сме ясни, ние сме опозиция. След тази среща впечатлението ми е, че се излиза извън принципите на парламентарната държава. Всяка партия не излиза с програмата на правителството, а със свои програми и търси плаващи мнозинства. Това е нова ситуация. о думите й отделните партии от мнозинството не могат да се разберат помежду си, а става нещо различно. Понеже очевидно не срещат подкрепа в управляващото мнозинство, ВМРО и НФСБ тръгват със свои законопроекти, които не срещат подкрепа и търсят такава извън управляващото мнозинство. Не е нормално това. Г-н Симеонов, тъй като не желае да разговаря с ДПС, потърси подкрепа от нас да разговаряме с другите парламентарни групи и с ДПС по неговите законопроекти. Поех този ангажимент - ще бъда този посредник, заяви Нинова.

Заявих му много ясно, че е част от правителство, на което искаме оставката. Казах му, че ще подкрепим промените в Закона за хазарта, но че не е логично за хляб и детски храни да се плащат по-високи данъци, отколкото за хазарт. Предложих, когато дойде време за бюджета, да мислим за законодателни промени като цяло, а не на парче, каза лидерът на БСП.

Социалистката уточни, че по отношение на предложението за отмяна на забраната за пушене "червените" ще гласуват по съвест, но предложението е обсъдено в парламентарната групата и групата е разделена почти 50/50.

Винаги бихме подкрепили важни за държавата закони, независимо кой ги предлага, но ако Валери Симеонов ги беше вкарал през управляващото мнозинство, те нямаше да минат. За да влязат в Народното събрание, първо трябва да минат през Министерски съвет. Очевидно щом не може да ги вкара през Министерски съвет, търси някакви плаващи мнозинства, заяви още Корнелия Нинова.

Водещи новини

Още новини