Горанов: Няма да има ценови шок, ако влезем в Еврозоната (видео)

share

Искам да благодаря на организаторите на тази дискусия. Тя е озаглавена "Икономическа логика срещу митовете". В моето изказване искам да засегна точно митовете, които се разпространяват по повод влизането ни в еврозоната.

Това каза финансовият министър Владислав Горанов по време на дискусията "България в еврозоната. Икономическа логика срещу митовете". "Един от най-често тиражираните митове за членството ни в еврозоната е за увеличение на цените при преминаване от лев към евро. Скок може и да има, но той ще е пренебрежим и няма да има ценови шок. Вторият сериозен мит е технически. Някои твърдят, че България ще загуби своя суверинитет и няма да може да водим собствена парична политика. Влизането в еврозоната ще ни направи участници в монетарната политика на Европейската централна банка (ЕЦБ). Нашата свързаност с европейската икономика е такава, че ние сме пряко зависими от политиката на ЕЦБ, но в момента нямаме възможност да влияем на тази политика", разкри той.

"Третият мит е, че влизането в еврозоната ще попречи да се води разумна фискална политика. В последните години, с малки изключения, винаги сме водили много стриктна фискална политика. Това го показват всички доклади на ЕЦБ. Ние поддържаме почти на 100% най-добрите фискални правила. Това означава, че на практика ние имаме по-добър фиск от повечето държави в еврозоната. Влизането в еврозоната няма да застраши и нашата конкурентноспособност. Това показват всички макроикономически проучвания и изследвания. Дори по времето на криза доходите в България растяха. Износът ни успя да се възстанови бързо и пръв след последната икономическа криза. Това също е довод, че конкуретноспособността няма да пострада", каза още Горанов.

"Има и мит, че след влизането в еврозоната се осигурява покачване на доходите и икономически растеж. Еврозоната не е панацея за всичко. Приемането на еврото не означава край на всички усилия. Напротив. Не бива да създаваме ирационални очаквания и в негативен, и в позитивен план", добави финансовият министър.

"Българската държава изпълнява всички критерии за участие в еврозоната. Не трябва да получаваме отказ за членство от нашите европейски партньори. Това би било лицемерно и би показало двойно третиране на държавите-членки в ЕС", категоричен беше Владислав Горанов.

Водещи новини

Още новини