Георг Георгиев: Забелязваме все повече нетолерантност, расизъм и език на омразата

БТВ
share

Миналата година от Европейския съвет бе направена препоръка да бъдат назначени в европейските държави национални координатори за борба с антисемитизма. Все повече забелязваме нетолерантност, расизъм, език на омразата, език, който може да обиди интегрални части на нашите общества. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев, който е и национален координатор за борба с антисемитизма.

Няколко пъти бяха вандализирани паметници у нас с нацистки символи, бяха вандализирани еврейските гробища, друга проява на антисемитизма е Луковмарш. Всичко това са явления, които ни тревожат. Ако тези прояви не бъдат превентирани и наказани, те могат да прераснат в налагане на тормоз над обществата, заяви Георгиев.

България е една държава, в която исторически проявите на подобен език са по-редки. За съжаление, напоследък наблюдаваме много зараждащи се националистически и фашистки движения. Не трябва да допускаме те да оказват влияние върху процесите в държавите ни, отбеляза националният координатор за борба с антисемитизма.

По думите му отношенията между България и Израел са изключително добри. Те са гарантирани и от много добре представената българска общност в Израел. България се ползва с много голям авторитет и с много добро име. В наше лице се вижда една приятелска държава, подчерта Георг Георгиев.

Той съобщи, че петима от пострадалите в автобусната катастрофа в Египет българи все още са в болница. 12 човека са избрали да продължат със своя круиз. Нашият консул е на място – това, което е необходимо да да бъде създадено като организация, е направено, каза още зам.-външният министър.

Водещи новини

Още новини