Валерия Велева: Тревожно е, че на гневния Борисов му липсва информация за ЧЕЗ

БНТ
share

Трябва да видим кои са авторите на този сценарий, за който говори министър-председателят. Обвинението че някой иска да свали правителството, е много сериозно. Това каза в сутрешния блок на БНТ журналистът Валерия Велева.

Ако има такъв сценарий отвън, трябва да бъдем информираме какво правят службите по въпроса. Нямаме отговор, имаме само един загрижен, гневен премиер. Оказва се, че и на него му липсва информация за въпросите, които си задаваме. Това е тревожно. Държавата се оказва с вързани ръце и реагира постфактум. Проверката на фирмата, свързана със сделката, е трябвало да бъде направена много отдавна и днес, когато излиза този проблем, докладите на проверяващите институции трябва да са на бюрото на премиера. Институциите, ако са си на мястото, трябва да имат изпреварваща информация и да реагират навременно, заяви Велева.

Получава се лавина от недоверие между обществото и властта, което е крайно неприятно. В момента институциите тичат след лавината на обществения гняв, посочи още Велева. Обществото иска да види държавата в действие, а точно в този момент държавата показа, че е слаба. Това е много сериозно разминаване, което управляващите трябва да осмислят и да влязат в ролята, за която ги е избрало обществото, добави тя.

Случващото е потънало в много голяма мъгла и можем само да спекулираме, каза политическият психолог Антоанета Христова. Единственият факт е, че подаде оставка един от доста одобряваните министри от правителството. На по-невидимите въпроси все още нямаме отговор. Появяват се много противоречиви информации, коментира тя.

Определено има органи, които са отговорни за случая и те не са един и два. Би трябвало да се търсят отговорите там някъде. Може би имат отговори, но не ни ги дават, заяви Антоанета Христова.

Според нея скандалът с ЧЕЗ ще се отрази консолидиращо на управляващата коалиция.

По думите на Валерия Велева ситуацията не предполага предсрочни избори.

Водещи новини

Още новини