Политолог: Вулгарността на Валери Жаблянов беше наказана (аудио)

Фейсбук
share

Парламентарни маневри и опит за въздаване на някакво ретроспективно възмездие разчитам аз във всички тези движения. Това каза пред Novini.bg политологът Любомир Стефанов по повод днешното отстраняване на зам.-председателя на Народното събрание Валери Жаблянов.

Не знам всъщност дали ПГ на ГЕРБ и парламентарните групи на останалите политически сили, стоящи зад кабинета, имат предвид някакво косвено наказание на БСП заради оставката на Димитър Главчев, тъй като онова беше правилно и разумно от страна на предишния председател на парламента, който си понесе съвсем достойно последствията от това, че направи някакво недопустимо нарушение на правилата на парламентарната демокрация. Докато в настоящето нещо има много притеснителен морален отенък и той се състои в това, че 70 години по-късно БСП продължават да живеят в някакво шизофренно положение – хем искат да бъдат наричани партия с над стогодишна история, хем не поискаха извинение от българския народ за престъпленията на човеконенавистния комунистически режим. Затова си носят последствията и едно от тях е изказването и декларацията на бившия зам.-председател на Народното събрание Валери Жаблянов, които бяха абсолютно необмислени и провокативни. Българската държава е осъдила комунистическия режим със закон, неговите престъпления също са поставени извън закона и реанимирането с ретроспективна давност на първото му най-голямо престъпление абсолютно заслужено доведе до наказването на тази политическа вулгарност, заяви Стефанов.

Валери Жаблянов нямаше достойнството да каже, че е сбъркал и да поеме политическата отговорност. В отстраняването му виждам политическо послание, което ме радва, тъй като в крайна сметка законите, които този парламент гласува, трябва да се спазват и ако парламентът не ги спазва, кой да ги спазва, каза още пред Novini.bg Любомир Стефанов.

Водещи новини

Още новини