ГЕРБ пита КС за Истанбулската конвенция, за да са сигурни, че Конституцията ни ще бъде спазена

share

ГЕРБ внесоха питане до Конституционния съд за Истанбулската конвенция, съобщи днес пред журналисти депутатите от ГЕРБ Данаил Кирилов и Тома Биков. Искането е подписано от председателя на ПГ Цветан Цветанов и от още 74 депутата от ГЕРБ, предаде репортер на Novini.bg.

Анализирани са всички отрицателни становища и след това са дадени всичките аргументи „за“ в искането.

„Смятаме, че КС най – точно ще каже дали Истанбулската конвенция е в съответствие с Конституцията ни“, обясни Кирилов и уточни, че два са вариантите – КС да сметне, че е допустима ратификацията или че тя не е възможна.

Данаил Кирилов напомни, че ГЕРБ се бори да получи подкрепа за ратификацията, но към момента не успява. Той изрази надежда в рамките на няколко месеца КС да се произнесе по искането.

Във връзка, че вече има три дела в КС, а сме едва в началото на годината, Кирилов обясни, че не вижда нищо нередно.

Тома Биков поясни, че искането на ГЕРБ до КС цели да се гарантира съхраняването на българските ценности. „За да бъде ефективно едно законодателство, то трябва да се ползва с доверието на обществото. Конституцията за ГЕРБ е нещо свещено“, каза той. „За нас аргументите на БПЦ и на Мюфтийството са изключително важни. Незначителни обаче за нас са аргументите на БСП. Не искаме по никакъв начин да влияем на КС. Не искаме и да правим пропаганда на хора, които за два месеца се покръстиха, заяви Биков визирайки социалистите. „Те превръщат семейството в инструмент, а то е ценност“, отсече депутатът от ГЕРБ.

Водещи новини

Още новини