Иво Христов: Необходимо е общонационално усилие срещу корупцията (видео)

БНТ
share

У нас все повече се установява мисленето, че партията е държава и се внушава, че всяко мнение, което не е с управляващите, е съмнително. Демократична държава сме и всеки има право на мнение. В момента управляващите държат мнозинството, съдебната система и имат влияние върху големите национални медии. При тази концентрация на власт съществува и президентът, който се бори за правата. Това заяви Иво Христов, началник на кабинета на президента Румен Радев, който коментира първата година от управлението на държавния глава в интервю за БНТ. 

"Наблюдаваме механично прегласуване на всяко едно вето. Ветата на президента рядко биват чути, но имахме успех в мораторуима за лекарства и закона за концесиите", каза още той.

"Разбира се президентът правоборства на управлението на Бойко Борисов, но действията му са изцяло в полза на гражданите. Президентът Радев заяви, че ще бъде социален филтър на законите гласувани в парламента", допълни Иво Христов.

"Корупцията е ключ към цялата българска драма и безизходица. Корупцията е причина за бедността и лошата администрация. Причината за напускането на хора от България не е недоимъка, а невъзможността за справяне с него. Необходимо е общонационално усилие срещу корупцията", каза Христов.

"Българската политика спрямо Турция е добра, както е от векове. Трябва да поддържаме този стандарт", разкри още той.

"За мен тази година беше трудна, аз също се уча в ход. Политиката е подобна на спорта. Това, че си тренирал дълго не гарантира нищо. И най-професионално подготвеният политик не е застрахован срещу изненади", сподели политикът.

"За тази година на управление президентът Румен Радев не направи нито една грешка. Слабости да, но грешки не", завърши Иво Христов.

Водещи новини

Още новини