Председателят на НС се срещна с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер (снимки)

НС
share

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева се срещна с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. На срещата днес присъстваха още колегиумът на европейските комисари, председателския съвет на Народното събрание и председателите на парламентарни комисии.

"Парламентарното измерение на председателството е възможност за участие на парламента в европейския дневен ред", заяви Караянчева. „Радвам се, че срещата с вас се случва броени минути след като страната ни пое председателството на Съвета на ЕС за първи път в своята история“.

Председателят на парламента посочи, че днес повече от всякога Обединена Европа се нуждае от сигурност, стабилност и икономически растеж, социално сближаване, добро бъдеще за младите хора, повече работни места, конкурентоспособност и развит цифров пазар. По думите й НС ще участва активно в дискусията за бъдещето на ЕС. „Това ще стане със сътрудничество с националните парламенти, институциите на ЕС и други международни организации“, допълни Караянчева.

Според нея приносът на Народното събрание е към обсъждането на реформите на ЕС, което е важно и от съществено значение. „Народното събрание е заявило многократно своята готовност и отстоява политиката си за търсене на съгласие и взаимодействие между парламентарно представените политически сили“, заяви Караянчева.

До 10 дни ще бъде обнародван Законът за противодействие на корупцията, заяви още председателят на Народното събрание Цвета Караянчева на срещата си с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Тя информира госта, че българският парламент днес потвърди отново неговото приемане.

Председателят на парламента увери Жан-Клод Юнкер, че българските парламентаристи се отнасят с особена отговорност към Парламентарното измерение. Ние ще работим заедно с правителството за това България да бъде конструктивен и коректен посредник в предстоящите ключови европейски дебати, заяви още Цвета Караянчева.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер даде изключително висока оценка на организацията на Българското председателство и на неговото парламентарно измерение. Той поздрави парламента и правителството на страната ни за това, че амбициите им са насочени към интеграцията на Западните Балкани.

Сигурен съм, че Българското председателството на Съвета на ЕС ще премине успешно, заяви Жан-Клод Юнкер и изрази готовността на Европейската комисия да подкрепя страната ни за това.


 

Водещи новини

Още новини