Румен Овчаров: Истината е една, проект АЕЦ “Белене” е необходим на България

БТВ
share

Проблемът на АЕЦ “Белене” не е бил този или онзи доклад. Не очаквах, че от БАН ще имат смелост да кажат, че този проект не е добър. АЕЦ “Белене” не беше спрян поради оценките, а по чисто политическо решение. Истината е една, проектът АЕЦ “Белене” е необходим на България. Това заяви бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров в предаването “Лице в лице” по БТВ.

"Не сме чули този, който спря проектът, какво мисли за пускането му. Посланикът Ерик Рубин не е казал нищо", разкри той.

"Ние сме еколози, ако след 10-15 години всички се движим с електроавтомобили и трябва да ги зареждаме всяка нощ, то знаете ли колко потребление ще е да се заредят?", запита Овчаров.

"Няма цена 10 милиарда лева за АЕЦ “Белене”, цената е 4 милиарда лв. Изхарчили сме 1 милиард лева само за площадка. Остават ни 3 милиарда. Нашата центала ще е най-евтината. Пари от централата ще се точат когато се надува цена, не когато се смъква.
Цената може да е надута до 10 милиарда, защото изведнъж се добавят някакви такси и суми", допълни бившият министър.

"Ако искаме да вървим към изграждане на електроцентралата трябва да има политически консенсус. Няма далавера АЕЦ “Белене”, има престъпление спиране на АЕЦ “Белене”, каза още политикът.

"Това, че БСП е опозицията е факт. Ако Корнелия Нинова има нещо, което не може да се отрече е, че напипа слабите места на Бойко Борисов. На хората им е необходима визия за бъдещето от опозицията", завърши Румен Овчаров.

Водещи новини

Още новини