Цветанов: Законът за борба срещу корупцията кореспондира с очакванията на обществото

share

Антикорупционният закон на Министерски съвет кореспондира с очакванията на обществото, заяви от парламентарната трибуна заместник-председателят на ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията Цветан Цветанов по време на дебатите по антикорупционните законопроекти.

„Искам да благодаря на всички колеги за днешния дебат, защото може би в днешния ден всеки очакваше, че тук ще се придържаме към едно противопоставяне, което е абсолютно непродуктивно. Имаше възможност да бъдат представени двата законопроекта. Както имаше като позиция на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента Румен Радев, окончателното решение се взима от българския парламент“, каза Цветанов. Според него държавата се движи в правилната посока.

„За мен е изключително важно, че законопроектът, който е внесен от Министерски съвет, кореспондира с очакванията на обществото. Тук искаме всички ние да подкрепим г-жа Цецка Цачева като министър на правосъдието, защото тя извървя цялата процедура с работна група, с много обсъждания, с разбира се, с взимане на всяко едно различно мнение предвид“, коментира Цветанов. „Много по-лесно щеше да бъде, ако група народни представители в парламентарното мнозинство бяха внесли този законопроект, но ние искахме да спазим една процедура“, посочи Цветанов и отбеляза, че по този начин политическите спекулации са останали на заден план.

Зам.-председателят на ГЕРБ отчете заслугата на президентската институция за проведения КСНС. „Дебатът, който се водеше при президента, смятам, че беше много продуктивен, защото ние излязохме с единно становище по проблемите. Оттук нататък това, което ще направим днес, е изключително полезно и важно, защото то ще бъда отчетено както от българското общество, също така и от ЕК“, заяви заместник-председателят на ГЕРБ. Според него с приетия законопроект на първо четене ще може страната ни до края на годината да има антикорупционно законодателство. „Парламентът е този, който би трябвало да назначава и този орган“, посочи Цветанов. Той посочи, че законопроектът за борба с корупцията е щял да бъде приет отдавна, ако не са били препъни камъчетата на анонимните сигнали. Той благодари на всички за добрия тон на дебатите.

Заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Крум Зарков репликира Цветанов и отчете, че въпреки че председателят на ПГ на ГЕРБ е благодарил на всички, те няма да подкрепят законопроекта на БСП. Цветанов заяви, че действително парламентарното мнозинство приема законопроектите на българския парламент и точно затова има парламентарни избори и това са демократичните способи.
 

Водещи новини

Още новини