Първанов официално предава президентската власт на Плевнелиев

Булфото
share

Доскорошният зам.-посланик на България в САЩ Тихомир Стойчев ще бъде съветник по външната политика на новия президент Росен Плевнелиев, съобщи "Монитор".

Той е деветото оповестено име в администрацията, която днес ще влезе на „Дондуков“ 2 на мястото на хората на Георги Първанов. Вече е известно, че началник на кабинета на Плевнелиев ще бъде бившият шеф на ДАНС Цветлин Йовчев, а главен секретар – досегашният зам.-регионален министър Екатерина Захариева.

За официалната церемония по предаване на поста пък вчера бяха разчистени площадите пред храм-паметника „Св. Александър Невски“ и президентството. Бяха впрегнати и машини за извозване на натрупалата се през деня дебела покривка сняг.

Гвардейците репетират цял месец за церемонията. При рокадата Първанов и Плевнелиев ще произнесат слова на площад „Св. Александър Невски“ и ще поднесат цветя пред Паметника на Незнайния войн. След това ще имат среща на четири очи в президентството. По-късно през деня Плевнелиев ще посрещне и първите си гости като държавен глава на „Дондуков“ 2 – еврокомисарите Кристалина Георгиева и Йоханес Хан.

Водещи новини

Още новини