БСП поиска Борисов да информира парламента какво се случва в Черно море

parliament.bg
share

От парламентарната трибуна председателят на ПГ на "БСП лява България" Корнелия Нинова поиска от председателя на Народното събрание Димитър Главчев да извика министър-председателят Бойко Борисов в парламента.

Предлагаме да извикате министър-председателя на Република България Бойко Борисов да информира парламента по една изключително важна тема за националната сигурност. Вчера международни авторитетни агенции обявиха, че НАТО създава нови многонационални сили в Черно море, че тези черноморски сили на Алианса първоначално ще бъдат изградени от около 4000 румънски войници, подкрепяни от сили на девет други държави. В района ще бъдат разположени допълнителни кораби и самолети, към българските пристанища ще бъдат изпратени още бойни съдове, заяви Нинова.

Социалистката припомни, че преди година и половина премиерът Борисов категорично отхвърли идеята за сформиране на черноморска флотилия на НАТО. Тя цитира думите му тогава: "Аз искам в Черно море да виждам платноходки, яхти, туристи, мир и любов, не искам в курортите ни да се разхождат военни фрегати напред и назад". "Какво е наложило промяната в позицията на българското правителство, ако то по някакъв начин е участвало във вземането на това решение, какви ще са последиците за България", попита лидерът на БСП.

Най-редно е българското правителство да информира официално българския парламент по тази тема, която е изключително важна за България и за нейната национална сигурност, а не да я научаваме от международни медии, добави тя.

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев каза, че ще се свърже с министър-председателя, за да провери каква е възможността да дойде в парламента. Той посочи, че в момента има заседание на Министерския съвет.

Водещи новини

Още новини