Бойко Борисов бил потресен от мащаба на доносниците в расо

share

Премиерът Бойко Борисов е потресен от мащаба на агентите от Държавна сигурност в Българската православна църква. Това стана ясно от думите министър-председателя по време на посещението му във видинското село Арчар за откриването на рехабилитиран участък от пътя Видин - Лом.

Борисов все пак поясни, че църквата е далече от държавата, и затова коментира само тези, които по свое желание са влезли във взаимодействие с държавата, ставайки агенти.

По-рано през деня министър-председателят присъства на клетвата на новия президент Росен Плевнелиев в парламента, където беше и патриарх Максим. Борисов целуна ръка на патриарх Максим, за когото няма данни да е бил сътрудник на бившите служби. Проверката на комисията по досиетата установи, че 11 от общо 15-те митрополити са сътрудничели на ДС. Някои от огласените сътрудници поискаха прошка, други заявиха, че не смятат, че са правили нищо нередно и са чисти пред съвестта си, а църковна фондация предложи разкритите сътрудници на Държавна сигурност в клира да се оттеглят в манастир.

Водещи новини

Още новини