Депутатите избраха нов управител на НОИ

share

Парламентът избра Ивайло Иванов за управител на Националния осигурителен институт (НОИ).

Това стана по време на днешното извънредно заседание на НС. Депутатите гласуваха със 183 гласа „за“, 0 „против“ и 1 „въздържал се“. Кандидатурата на Ивайло Иванов бе единствената постъпила такава, като според доклада на Комисията по труда, социалната и демографската политика той отговаря на съответните изисквания за заемане на длъжността, за която е предложен. Ивайло Иванов бе издигнат от парламентарните групи на ГЕРБ и „Обединени патриоти“. Той ще бъде управител на НОИ за срок от четири години. Решението влиза в сила от приемането му.

Ивайло Иванов е завършил висше икономическо образование във ВФСИ "Димитър Ценов" - Свищов, специалност "Финанси и кредит" през 1993 г. и висше юридическо образование в ЮЗУ "Неофит Рилски" - Благоевград през 2008 г. Професионалният си път започва през 1993 г., като счетоводител в Общински съвет -град Тетевен. През периода 1995-1998 г. е директор "Имуществено застраховане" и член на Съвета на директорите на ЗПК "Български имоти" АД.

От 1998 г. до 2002 г. работи в Застрахователна компания "Орел", като заема различни ръководни длъжности и е бил член на УС на Гаранционен фонд - задължително застраховане" и на Съвета на директорите на ЗК "Орел" АД и ЗК „Орел - живот" АД.

От 2003 г. работи в Агенцията за социално подпомагане, като в периода 2003-2009 г. е заместник изпълнителен директор, а от 01.09.2009 г. до 02.06.2016 г. е изпълнителен директор на агенцията.

През времето, в което работи в Агенцията за социално подпомагане, Ивайло Иванов осъществява успешни реформи, довели до оптимизация на организационно управленската структура на Агенцията и повишаване на ефективността на системата за социално подпомагане. От 03 юни 2016 г. е заместник-министър на труда и социалната политика.

Ивайло Иванов е бил член на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт през 2012 г., а от 2009 г. до момента е член на Управителния съвет на Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионната система.

Водещи новини

Още новини