Сергей Станишев: Русия не е заплаха за България (видео)

Bulfoto (архив)
share

„Властта винаги трябва да внимава във формулировките и позициите. Аз не разглеждам Русия като сериозна заплаха за сигурността на България. Това е мое лично мнение”, каза в предаването „Събуди се” по Нова телевизия Сергей Станишев, лидер на ПЕС.

"Много българи няма как да забравят приноса на Русия за освобождението на България. Това не значи, че в един или друг момент България и Русия няма да имат разминавания или сблъсъци за политически интереси", заяви още политикът.
По думите му всяка голяма страна има своите интереси навсякъде, това важи и за САЩ, Русия и други големи евространи. „Под една или друга форма всяка страна се опитва да повлияе върху външната политика и отношението на други политически въпроси. Добре знаете, че и САЩ имат влияние, интереси и механизми за въздействие. Знаете и за европосланици, преминали границата в своите изказвания относно България", аргументира се Станишев.

За него най-важно е да се води диалог с Русия. „Факт е, че ЕС и НАТО имат сериозен проблем с Русия относно Крим, но преминаването на границите, когато едва ли не всичко става истерично и не се води диалог, е вредно за интересите на ЕС, в това число и на България”, смята той. „Аз винаги съм бил за политически диалог", изтъкна Станишев.

Запитан за мнението му за речта на Жан-Клод Юнкер, според когото България и Румъния трябва да влязат в Шенген и да приемат еврото, той заяви, че това е добра новина за страната ни.

Водещи новини

Още новини