Първанов: Помагал съм на Борисов, независимо дали ми харесва или не

Интернет
share

"Помагал съм на Бойко Борисов, защото това е българският премиер. А дали ми е харесвало или не - това е друг въпрос".

Това заяви президентът Георги Първанов, чиито мандат изтича на 22 януари, в предаването "Нека говорят" по Би Ти Ви.

Попитан дали е помагал на Борисов и преди да стане премиера, призна – "и тогава съм му помагал". Не даде обаче повече подробности, а се върна към по-новите си съвети към лидера на ГЕРБ: "Когато беше избран като министър-председател, го поканих и му разкрих цялата информация, всички козове на енергийната политика. Преди един месец, когато се върнах от Азербайджан, го поканих на разговор и коментирахме газовите връзки с Азербайджан. Опитвал съм да помагам и за кризата, но там чуваемост нямаше".

Публично, отношенията между премиера и президента са най-често са били конфликтни от началото на управленския мандат на ГЕРБ.

Въпреки, че е съдействал със съвети, Първанов определи Борисов като слаб премиер, а правителството – като слабо и неефективно. Това, че ГЕРБ ще управлява, няма да помогне с нищо на България за изход от кризата, няма да ни изведе на стратегически по-силни позиции, заяви той.

"Бойко Борисов бяга от същността на политиката. Той много ми се обиди преди време, когато казах, че той е слаб премиер. За съжаление, от дистанцията на времето трябва да кажа, че моята оценка се потвърждава", коментира държавният глава.

Той обяви още, че Борисов се държи непочтено.

"Последният ни скандал - той не е за ордена. Скандалът започна с поредица от груби изказвания на министър-председателя. Върхът беше, когато той поиска извинение от едно семейство, чието дете е изчезнало и намерено убито", поясни още Първанов.

"Имаше взрив от гняв в България към изказването на премиера. Ако в 19.00 часа това беше новината в медиите, само след час темата беше сменена. Кучетата винаги могат да бъдат разлаяни, за да се смени темата - вкарва се темата с ордена на Ангел Марин, където Борисов също се държа непочтено", заяви той. Напомни, че като премиер, Борисов е гласувал на заседанието на правителството предложението за награждаването на Ангел Марин, после е преподписал указа за това. Кога е искрен Борисов, попита той.

На отговорите на въпроси, зададени от зрителите, Първанов повтори твърденията си, че след края на мандата си ще се занимава с политика, "защото това умея да правя" и че левицата може да използва капацитета му да генерира идеи и да отвори изолиралата се БСП.

На въпрос дали ще се кандидатира за партиен председател, за пореден път повтори, че той никога не се е кандидатирал – нито за председател, нито за президент. "Това означава, че трябва да има номинация. Отчетно изборната кампания, която предстои в БСП, слага на масата въпроса за лидера", напомни той.

Първанов и коментира думите на неуспелия кандидат за вицепрезидент на БСП – че вместо за лидерството в партията да се съревновават Станишев и Първанов, добре е да има трети човек.

"Няма незаменими хора. Този трети човек – представям си го млад, но доказал се в люти парламентарни битки, доказа, че може да генерира идеи, отворен към другите – партии, синдикати", каза Първанов, без, разбира се, да посочи имена.

Попитан дали отново би станал архитект на тройната коалиция от 2005 година, президентът отговори, че и сега, и тогава е бил убеден, че на България е необходима коалиция от поне три партии, дори от четири с БНС. "Това не стана, не се разбраха за министерските постове. Но бяха необходими поне три партии. И защото тройната коалиция е по-добре от тайна коалиция, каквато имаме сега". Декларира, че не съжалява за решението си тогава, "в противен случай щяхме да имаме избори до дупка".

Повтори обаче, че след присъединяването на България към ЕС през 2007 г. той е обсъждал с премиера Станишев и с тогавашния главен редактор на в. "Труд" Тошо Тошев идеята си Станишев да поиска нов мандат. "Тройната коалиция изпълни ролята си с членството на България в ЕС и извън ползата от такова решение за България, това щеше да е добре за БСП и за партиите в коалицията, защото тогава вече се проявяваха дефекти и търкания", поясни Първанов.

Попитан какво е посланието му към избрания президент Росен Плевнелиев, Първанов му пожела да е по-добър президент от него.

"Посланието ми към Плевнелиев е той да е президент с характер. Да прави политика на институцията, а не да е зависим от друг", допълни Първанов.

Водещи новини

Още новини