Първанов се връща в БСП

share

Сергей Станишев ще бъде преизбран на соцконгреса през май за лидер на БСП, за да запази столетницата президентския пост в Партията на европейските социалисти /ПЕС/.

Георги Първанов ще се завърне в БСП, но няма да оспорва поста на Станишев, за да не бъде обвинен, че е допуснал бламиране, казаха соцдепутати, пише "Стандарт". Те коментираха интервю във вестника на действащия президент, в което той обяснява, че Сергей има своята сила в Европа, а той - в страната.

Депутати разясниха, че е много важно на конгреса на ПЕС през октомври Станишев да се бори за пълен президентски мандат от позицията на соцлидер, защото ще стои по-стабилно. А не като човек, победен в собствената си партия от бившия си ментор.

"Истината е, че Сергей е много добре приет в Европа и всички в БСП знаят това. А партията никога не е бламирала своя лидер. Абсурд е да изпуснем шанса нашият председател да стане шеф на всички социалисти в Европа", обясниха високопоставени червени функционери. И добавиха, че на Стария континент заради кризата се задава лява вълна и е напълно възможно на следващите избори за Европарламент през 2014 г. социалистите да имат най-голямата група. Сега са втори след дясната Европейска народна партия /ЕНП/. Според депутати 90 на сто е сигурно, че Станишев ще бъде преизбран за президент на ПЕС. Европейската левица била консервативна структура, а Станишев се вписвал много добре в тази среда.

Друг въпрос било какво ще стане с лидерството в БСП, след като Сергей бъде преизбран в ПЕС. Много важно било кого ще посочи той за свои заместници, които вероятно ще "въртят" партията в негово отсъствие.

Станишев стана лидер на ПЕС през ноември м.г. до провеждането на редовен конгрес през 2012 г. Той зае мястото на Поул Расмусен, който се оттегли по здравословни проблеми и лично го посочи за свой наследник.

Водещи новини

Още новини