Бойко Борисов: Хубаво е, че за корупцията вече не се говори шепнешком (видео)

share

България е на последно в света по търпимост към корупцията. Вие обещавахте, че ще борите с тази язва на обществото, но няма резултати от това.

Това каза по време на парламентарния контрол лидерът на РЗС Яне Янев по повод доклад на организацията "Прозрачност без граници" и за индекса за възприятие на корупцията.

По думите му, оценката звучи стряскащо и означава, че в България търпимостта към корупцията не е случаен факт. "През последните две десетилетия никога не сме заемали блестящи позиции в тази класация, но чак до такава не сме стигали", добави той.

Той попита министър-председателя Бойко Борисов на какво се дължи драстичното разминаване между заявената от правителство готовност за борба с корупцията и оценката на "Прозрачност без граници и какво ще бъде предприето, за да бъде тя променена.

"Когато ГЕРБ определи борбата с корупцията като основен приоритет, знаехме, че заставаме срещу един от най-големите проблеми на обществото. За ограничаването й е нужно по-дълго време и по-систематични усилия. Хубаво е, че за този проблем вече се говори открито, а не шепнешком. През ноември приехме актуализиран план за противодействие и превенция на корупция. Беше създадена и службата БОРКОР, предстои законодателна рамка за процедурите по обществени поръчки. Бяха повдигнати обвинения срещу високопоставени длъжностни лица. Пример за постановена присъда е от юли тази година - осъден за корупция беше бивш зам.-министър на вътрешните работи. Създадена беше постоянна действаща комисия за установяване на конфликт на интереси и борба с корупцията. Обществените поръчки се управляват по-ефективно и по този начин се спестяват пари на данъкоплатците", каза в отговор премиерът.

Водещи новини

Още новини